Dynię i jabłko obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Banana obrać ze skórki i pokroić w kostkę. W rondelku roztopić masło. Następnie przełożyć dynię, jabłko i banana. Razem usmażyć na małym ogniu i ostudzić.
Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem i żółtkami. Dalej ucierając dodawać na przemian mąkę pszenną z sodą oczyszczoną rozmieszaną w mleku. Na koniec dodać otartą skórkę z cytryny, ubitą na sztywną pianę z białek oraz ostudzoną masę owocową. Całość delikatnie wymieszać i wyłożyć do dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach kakaową posypkę, a następnie posypać sezamem.
Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier i kakao do ciasto. Dodać margarynę i szczyptę imbiru w proszku. Wszystko razem wymieszać, zagnieść i schodzić w lodówce. Posypkę należy zrobić dużo wcześniej, aby potem była gotowa do potarcia (żeby ciasto nie czekało, bo ciasta raczej nie lubią czekać i nie powinny czekać).
Gotowe ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 55 minut w temperaturze 180 °C.
Smacznego.