Przepisy Extra

Rosół z karpia

SPRAWDŹ
Ten przepis jest dostępny bez reklam, z liczbą kalorii, białek, węglowodanów i tłuszczów na extra.smaczny.pl.
Na extra.smaczny.pl znajdziesz 7840 sprawdzonych przepisów, 1497 porad kulinarnych, 369 artykułów, kalkulator kalorii oraz możliwość dodawania własnych przepisów.
Zobacz ten przepis na extra.smaczny.pl Skorzystaj z darmowego okresu próbnego
Dostęp do extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni. Potem od 10,75 zł zł miesięcznie w zależności od wybranej opcji abonamentu.

Taki rosołek to fajna sprawa, właściwie w smaku dużo się nie różni od tego tradycyjnego ;) Miłośnicy rosołu na pewno to potwierdzą, a dzieciaczki nawet nie poznają różnicy.

Rosołek jest łatwy do przygotowania i szybko się go robi, praktycznie robi się sam ;).

Wykorzystamy tutaj te "resztki" przepysznego karpia, których już do smażenia nie używamy, a takiej pysznej rybki szkoda wyrzucać ;) Można tutaj świeże głowy zaraz gotować, ale można też je zamrozić jak nie mamy czasu w Święta, a po Świętach na spokojnie odmrozić i ugotować sobie taki aromatyczny rosołek - można nawet na Trzech Króli na obiad :) Pycha! Czytaj więcej

Smacznego życzę i zachęcam do przetestowania tego przepisu.

Pozdrawiam Wszystkich bardzo serdecznie w tym Nowym Roku i wszystkiego co najlepsze życzę! Aby Wam się szczęściło, mnożyło, dobrze gotowało, piekło i oby Wam wszystko smakowało :)

Składniki:

Aromatyczny rosół:
2 głowy z karpia (mogą być jeszcze płetwy, ogony)
ok. 1 ½ litra wody
1 cebula
por (kawałek)
1 listek laurowy
6 ziarenek ziela angielskiego
6 ziarenek kolorowego pieprzu
kilka gałązek zielonej pietruszki
2 suszone grzybki
kurkuma
sól
pieprz czarny
sok z cytryny
koperek (np. mrożony)
Dodatkowo:
makaron (nitki)

Sposób wykonania:

Głowę karpia (wcześniej należy usunąć oczy, skrzela), płetwy i ogony opłukać, zalać zimną wodą i zostawić w niej na około 30 minut. Następnie opłukać, przełożyć do czystego garnka i zalać wodą. Cebulę obrać z łusek, opalić i wrzucić do garnka. Dodać też opłukany kawałek pora (może być zielona część), listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka kolorowego pieprzu, opłukane gałązki zielonej pietruszki, suszone grzybki, szczyptę kurkumy, soli i czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać i położyć na mały ognień. Gotować bez pokrywki przez około 50 minut.

Następnie przecedzić (najlepiej przez dwa sitka). Dodać kilka kropli soku z cytryny, koperek i ewentualnie przyprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.

Makaron rozłożyć na talerzach lub miseczkach i zalać gorącym rosołem.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.1578947368 stars based on 19 reviews Zupy
SPRAWDŹ
Ten przepis jest dostępny bez reklam, z liczbą kalorii, białek, węglowodanów i tłuszczów na extra.smaczny.pl.
Na extra.smaczny.pl znajdziesz 7840 sprawdzonych przepisów, 1497 porad kulinarnych, 369 artykułów, kalkulator kalorii oraz możliwość dodawania własnych przepisów.
Zobacz ten przepis na extra.smaczny.pl Skorzystaj z darmowego okresu próbnego
Dostęp do extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni. Potem od 10,75 zł zł miesięcznie w zależności od wybranej opcji abonamentu.
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2023. Wszystkie prawa zastrzeżone.