Przepisy Extra

Zupa jarzynowa na wywarze z karpia

Do przygotowania wywaru pod tę zupę jarzynową wykorzystuje się te części karpia, które zazwyczaj są wyrzucane: głowę, płetwy i ogon... czyli nic się nie zmarnuje ;)

Jeszcze przed Wigilią, po usmażeniu karpia, te "niepotrzebne" nam już części warto opłukać, osuszyć i zamrozić. A tuż przed przygotowaniem zupki, rozmrozić, zamoczyć w zimnej wodzie, opłukać i gotować :)

Do odcedzonego wywaru przekładamy podsmażone na aromatycznym oleju warzywa i całość krótko gotujemy. Czytaj więcej

Zupka jest pyszna i wcale nie czuć w niej ryby. Zapach rumienionego pora fajnie matuje zapach gotującej się rybki, a potem po złożeniu całość też fajnie smakuje. Jeśli ktoś ma takie życzenie, to można do tej zupki dodać też kilka kropli orzeźwiającego soku z cytryny.

Zachęcam do spróbowania i życzę smacznego :)

Składniki:

70 dag karpia (u mnie 2 głowy, płetwy i ogony)
1 ½ litra wody
1 liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
6 ziarenek czarnego pieprzu
sól (himalajska)
2 ząbki czosnku
10 dag cebuli
10 dag pora
2 łyżki oleju (np. kokosowego)
10 dag marchwi (waga po obraniu)
5 dag pietruszki (waga po obraniu)
5 dag selera (waga po obraniu)
40 dag ziemniaków (waga po obraniu)
1 łyżeczka Vegety (bez konserwantów)
natka zielonej pietruszki (suszona)
majeranek

Sposób wykonania:

Z głów karpia wyciągnąć oczy i skrzela. Głowy, płetwy i ogony ryb wypłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i moczyć przez około 15 minut. Następnie wodę wylać, głowy, płetwy i ogony ponownie wypłukać i przełożyć do czystego garnka.

Zalać wodą, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka czarnego pieprzu, ząbki czosnku w łuskach i szczyptę soli. Cebulę obrać z łusek, opalić na ogniu i przełożyć do zupy. Całość razem wymieszać, zagotować i gotować na małym ogniu przez około 60 minut. Na koniec całość przecedzić przez sitko (można nawet dwa razy).

Por opłukać, pokroić w plasterki i zeszklić na oleju. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do pora, razem wymieszać i jeszcze chwilę razem podsmażyć. Następnie przełożyć do gorącego wywaru z karpia. Dodać Vegetę, razem wymieszać i gotować dalej na małym ogniu przez około 15 minut. Na koniec dodać szczyptę zmiażdżonej w palcach natki zielonej pietruszki i majeranku. Wymieszać i podawać na gorąco.

Podane składniki wystarczą na około 5-6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.