Matiasy zalać zimną wodą i moczyć przez około godzinę, kilka razy wymieniając wodę. Na koniec opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.
Jabłka obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i wymieszać.
Cebulę obrać z łusek, opłukać, skropić octem jabłkowym i wymieszać.
Do miski przełożyć matiasy, jabłka i cebulę. Dodać śmietanę, szczyptę gałki muszkatołowej i szczyptę czarnego pieprzu do smaku. Całość razem wymieszać i dołożyć do lodówki na kilka godzin, aby składniki się przegryzły.
Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.