Przepisy Extra

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Składniki:

50 dag matiasów
30 dag jabłek (waga po obraniu)
2 łyżki soku z cytryny
15 dag cebuli
1 łyżka octu jabłkowego
ok. ¾ szklanki śmietany 18%
gałka muszkatołowa
pieprz czarny

Sposób wykonania:

Matiasy zalać zimną wodą i moczyć przez około godzinę, kilka razy wymieniając wodę. Na koniec opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.

Jabłka obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i wymieszać.

Cebulę obrać z łusek, opłukać, skropić octem jabłkowym i wymieszać.

Do miski przełożyć matiasy, jabłka i cebulę. Dodać śmietanę, szczyptę gałki muszkatołowej i szczyptę czarnego pieprzu do smaku. Całość razem wymieszać i dołożyć do lodówki na kilka godzin, aby składniki się przegryzły.

Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.