Przepisy Extra

Sałatka śledziowa na różowo

Pyszna i szybka do zrobienia sałatka śledziowa na Święta Bożego Narodzenia i na Sylwestra :) To śledź w towarzystwie kiszonego ogórka, cebulki, buraczków i jabłuszka - mniam! Ma też ciekawy kolor - wyróżnia się na stole wśród innych sałatek! To coś fajnego na Święta dla miłośników śledzi i nie tylko ;)

Składniki:

35 dag matiasów (np. w oleju)
10 dag cebuli
15 dag ogórków kiszonych
20 dag czerwonych buraków (waga po obraniu)
15 dag jabłek (waga po obraniu)
4 łyżki majonezu
4 łyżki śmietany 18%
pieprz kolorowy

Sposób wykonania:

Matiasy opłukać, zalać zimną wodą i moczyć przez około 1 godzinę. Następnie opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone pokroić w kostkę i odcisnąć z soku. Czerwone buraki umyć, ugotować w skórce, ostudzić, obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Jabłka obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę.

Do miski przełożyć matiasy, cebulę, ogórki kiszone, czerwone buraki i jabłka. Następnie dodać majonez i śmietanę. Przyprawić do smaku kolorowym pieprzem. Razem dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce.

Gotową sałatkę śledziową o pięknym różowym kolorze podać na świąteczny stół.

Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.