Pyszna i szybka do zrobienia sałatka śledziowa na Święta Bożego Narodzenia i na Sylwestra :) To śledź w towarzystwie kiszonego ogórka, cebulki, buraczków i jabłuszka - mniam! Ma też ciekawy kolor - wyróżnia się na stole wśród innych sałatek! To coś fajnego na Święta dla miłośników śledzi i nie tylko ;)
Matiasy opłukać, zalać zimną wodą i moczyć przez około 1 godzinę. Następnie opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone pokroić w kostkę i odcisnąć z soku. Czerwone buraki umyć, ugotować w skórce, ostudzić, obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Jabłka obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę.
Do miski przełożyć matiasy, cebulę, ogórki kiszone, czerwone buraki i jabłka. Następnie dodać majonez i śmietanę. Przyprawić do smaku kolorowym pieprzem. Razem dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce.
Gotową sałatkę śledziową o pięknym różowym kolorze podać na świąteczny stół.
Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.
Smacznego.