Nowy, fajny pomysł na sałatkę ze śledziem - można przetestować na Święta :)
To dość nietypowe połączenie składników, bo w jednej misce zajdziemy: śledzie, ananasa, seler konserwowy, orzechy włoskie, cebulę i składniki sklejające oraz uzupełniające smak sałatki... brzmi kusząco - prawda??
Można się skusić i przygotować coś nowego na świąteczny stół - rodzinka będzie mile zaskoczona i Wy też :) Czytaj więcej
Dzięki takiemu ciekawemu połączeniu składników ma ona delikatny smak i jest wyjątkowo dobra. Sałatka jest bardzo prosta i szybka do przygotowania.
Można ją też przegotować w dowolnym czasie, kiedy przyjdzie nam tylko ochota na coś dobrego i innego do jedzenia, bądź jeśli przyjdzie nam ochota na rybkę ;) A ryby trzeba jeść, jak chcemy być zdrowi jak ryba ;)
Polecam i życzę smacznego :)
Matiasy włożyć do zimnej wody z octem (1 szklanka zimnej wody i 3 łyżki octu), moczyć przez około 1 godzinę. Następnie opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Ananasy osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Seler konserwowy osączyć z zalewy. Orzechy włoskie pokroić na duże kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Do miski przełożyć matiasy, ananasy, seler konserwowy, orzechy włoskie i cebulę. Dodać majonez, śmietanę, jogurt naturalny, szczyptę białego pieprzu i suszoną zieloną pietruszkę. Wszystko razem wymieszać i włożyć do lodówki na około 60 minut.
Smacznego.