Matiasy wyjąć z oleju, opłukać, zalać zimną wodą i zostawić na 30-40 minut. Następnie opłukać, osączyć z wody i pokroić w kostkę. Jabłko obrać ze skórki, opłukać, pokroić w kostkę i wymieszać z sokiem z cytryny. Por opłukać i pokroić w półplasterki.
Do miski przełożyć matiasy, jabłka, por, majonez i jogurt naturalny. Dodać szczyptę oregano i przyprawić do smaku pieprzem ziołowym. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do wysokich szklanek lub salaterki. Wierzch sałatki udekorować pokrojoną zieloną cebulką.
Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.