Przepisy Extra

Sałatka śledziowa z jabłkiem i porem

Składniki:

35 dag filetów śledziowych (matiasy, mogą być w oleju, w tacce)
15 dag jabłka (waga po obraniu)
1 łyżka soku z cytryny
7 dag pora
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
oregano
pieprz ziołowy
piórka zielonej cebulki

Sposób wykonania:

Matiasy wyjąć z oleju, opłukać, zalać zimną wodą i zostawić na 30-40 minut. Następnie opłukać, osączyć z wody i pokroić w kostkę. Jabłko obrać ze skórki, opłukać, pokroić w kostkę i wymieszać z sokiem z cytryny. Por opłukać i pokroić w półplasterki.

Do miski przełożyć matiasy, jabłka, por, majonez i jogurt naturalny. Dodać szczyptę oregano i przyprawić do smaku pieprzem ziołowym. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do wysokich szklanek lub salaterki. Wierzch sałatki udekorować pokrojoną zieloną cebulką.

Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
ta zielona cebulka to szczypior ,sałatka super
Ania [2017-03-01 00:34:50]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.