Przepisy Extra

Sałatka z grzybów

Składniki:

1 kg grzybów (np. podgrzybków)
½ kg cebuli
½ kg marchwi
½ litra oleju
sól
pieprz
liście laurowe
ziele angielskie
koncentrat pomidorowy (200 ml)

Sposób wykonania:

Grzyby dokładnie oczyścić i opłukać kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Następnie pokroić w dużą kostkę. Wodę zagotować i posolić. Przełożyć do niej grzyby i dodać kilka kropli octu 10%. Razem wymieszać, zagotować i gotować jeszcze 3 minuty. Następnie odcedzić. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do garnka wlać olej. Następnie przełożyć cebulę i marchewkę. Razem wymieszać i smażyć na średnim ogniu. Gdy zmiękną, dodać podgotowane grzyby, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i smażyć razem jeszcze 5 minut.

Do czystych i suchych słoików przełożyć gorącą sałatkę. Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować około 20 minut. Następnie ostudzić. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Składniki wystarczą na około 5 słoiczków po 500 ml.

Smacznego.

Dodane przez BeaGa w dniu
7 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Można zmniejszyć ilość tego oleju, pozdrawiam :)
Dorota [2017-09-30 10:50:58]
Może i smaczna ale strasznie tłusta,za dużo oleju
Izabela [2017-09-29 18:30:15]
Dzięki - też fajny pomysł :)
Dorota [2013-10-03 10:05:50]
Można spróbować - powodzenia :)
Dorota [2013-08-23 23:12:55]
A czy można zamiast grzybów leśnych użyć pieczarek?
krycha [2013-08-20 21:08:03]
Robię to samo,jak już jest gotowe to ja tym smaruję bułki i przykrywam serem. Do pieca na około 10 minut... Mój mąż uwielbia te zapiekanki:)
fiona [2010-10-14 14:17:32]
Bardzo dobra sałatka
Renia79 [2010-10-08 10:06:02]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.