Grzyby dokładnie oczyścić i opłukać kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Następnie pokroić w dużą kostkę. Wodę zagotować i posolić. Przełożyć do niej grzyby i dodać kilka kropli octu 10%. Razem wymieszać, zagotować i gotować jeszcze 3 minuty. Następnie odcedzić. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do garnka wlać olej. Następnie przełożyć cebulę i marchewkę. Razem wymieszać i smażyć na średnim ogniu. Gdy zmiękną, dodać podgotowane grzyby, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i smażyć razem jeszcze 5 minut.
Do czystych i suchych słoików przełożyć gorącą sałatkę. Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować około 20 minut. Następnie ostudzić. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Składniki wystarczą na około 5 słoiczków po 500 ml.
Smacznego.