To naprawdę zdrowa i smaczna, a do tego łatwa do wykonania sałatka warzywna. Jarzyny występujące w tym przepisie wymagają jedynie oczyszczenia i ewentualnie rozdrobnienia.
Wyrazistości dodają sałatce aromatyczne przyprawy ziołowe, które dodatkowo wzmocnią jej właściwości prozdrowotne.
Sałatka powinna znaleźć się na stole jako przystawka do obiadu. Również doskonale sprawdzi się jako dodatek do potraw przygotowywanych na grillu. Świetnie smakuje z kiełbaską, szaszłykami lub stekami z grilla - mniam! Czytaj więcej
Polecamy na każde przyjęcie organizowane w domu i w plenerze!
Smacznego :)
Zieloną sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Białą rzepę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posolić. Zielonego ogórka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czerwoną cebulę obrać z łusek, a rzodkiewkę opłukać i razem pokroić w kostkę.
Do dużej miski przełożyć zieloną sałatkę, zielonego ogórka, czerwoną cebulę i rzodkiewkę. Na koniec dodać odciśniętą z soku białą rzepę, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz szczyptę ziół prowansalskich, majeranku i czosnku niedźwiedziego. Całość razem wymieszać i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Sałatka jest idealna jako dodatek do potraw z grilla (kiełbaski, kaszanki, steków, szaszłyków), jak również jako surówka do obiadu.
Smacznego.