Komentarze do przepisu:
Uwielbiam tę sałatkę z ogórków, robię kilka słoików co sezon ogórkowy! Jest chrupiąca i kolorowa. Dzieci ją bardzo lubia, same się pytają o te ogórki, do klusek czy ziemniaków i kotletów z kurczaka rewelacja. Nie muszę ich namawiać do jedzenia a to już duży plus :)
Agata [2024-04-15 20:01:19]
przepis super. polecam !!!!!!!!!!!!
eda [2019-07-30 11:23:14]
Dziękuję :)
Dorota [2018-08-03 23:26:43]
SAŁATKA SUPER WARTO ZROBIĆ
MAREK [2018-08-03 20:53:34]
Jak składniki się przegryzą to ogóreczki wyjdą super, nie za słodkie i nie za kwaśne, sprawdzone :)
Dorota [2017-08-11 12:27:26]
2 i 1/2 szklanki cukru???? Przecież to syrop będzie...
Piotr [2017-07-27 14:03:43]
wydaje mi sie ze tyle samo octu co wody to sie nie zepsuje ale nie kazdy morze jesc taki kwas
halina [2017-07-25 14:41:51]
To super! Bardzo się cieszę, że sałatka tak zasmakowała :) Życzę powodzenia w kolejnych produkcjach, a zimą smacznego :)
Dorota [2016-09-14 10:10:36]
Smaczna, pyszna,mniamm mniammm, u mnie miała być na zimę, jednak już muszę robić kolejną porcję, bo tak szybko znika. Dziękuję za super przepis:)
Iwona [2016-09-10 16:13:56]
Dziękuję - spróbuję :)
Dorota [2016-08-09 22:26:49]
Cukinia zamiast ogórków ! Też dobre !
Marion [2016-08-09 20:40:08]
Jedna cała szklanka i pół, czyli półtorej :)
Dorota [2016-08-08 15:37:57]
W zalewie napisala pani 11/2 szklanki przepraszam ale nie wiem ile to jest.
Jackowska malgorzata [2016-08-08 09:29:50]
Super! Dziękuję pięknie za kolejne cenne porady, chętnie przetestuję taką sałatkę - pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2016-08-06 23:19:10]
Pani Doroto. To dopiszę że dodałem jeszcze czerwoną cebulę. Do zalewy wrzuciłem jeszcze po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego. Dałem też mniej cukru. 2 szklanki. Poczekam tak z miesiąc na efekt.
edi [2016-08-06 20:49:34]
Super ta sałatka z ogurkuw i papryki polecam super suruwka na zime polecam pozdrawiam
aga micha£owska [2016-08-05 13:17:47]
Dziękuję za cenną poradę - to faktycznie musi fajnie wyglądać! Pozdrawiam :)
Dorota [2016-08-05 12:28:52]
Sałatka jest pyszna. Ja zrobiłem dodając paprykę w trzech kolorach. Czerwoną, żółtą i zieloną. Fajnie wygląda w słoiku.
edi [2016-08-04 19:50:24]
Dziękuję pięknie za miłe słowa skierowane do nas :) Cieszę się, że przepisy się Pani podobają :) Na pewno będą kolejne, bo ja cały czas szukam nowych smaków :) Proszę zostać z nami! Pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2016-08-04 00:13:18]
ZNAM NIEKTÓRE Z NICH, ALE CIEKAWIĄ MNIE NOWE DODATKI.....DLATEGO SKORZYSTAM Z TEJ OFERTY......TO BARDZO DOBRZE ŻE JEST TAKA STRONA.....DZIĘKUJĘ.....
Krystyna Pieniak [2016-08-03 12:25:18]
Dziękuję za cenne wskazówki i przepisy, pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2016-07-30 18:42:11]
Drogie panie ! Nie wszystko trzeba koniecznie pasteryzować . Ja korzystam od lat z przepisu kuzynki z Białorusi ,u której jadłam pyszności nie pasteryzowane . Od lat także i ja nie tracę czasu na pasteryzację . Warunkiem są słoiki i nakrywki wyparzone i suche. Ogórki w kurkumie ,które wszyscy uwielbiają (plasterki lub większe krojone w podłużne paski) po wrzuceniu na wrzącą zalewę i zagotowane ,wkładam do słoików ,zakręcam ,odwracam do góry dnem,nakrywam grubym ręcznikiem i zostawiam aż ostygną . Ogórki w całości(odciąć koniuszki z obu stron ) ,a także żółte pomidorki ( miechunka pomidorowa) ,to przelewane nie pasteryzowane zasysają się doskonale i są przepyszne . Kto jadł u mnie te przetwory ,teraz sam je robi ,zwłaszcza ,że gdy miechunka zaowocuje ,nie jesteś w stanie przerobić wszystkich pomidorków . Wtedy one pozostawione na ziemi ,przekopane ,wypuszczają wiosną tysiące młodych roślinek ,które wybierasz ,pikujesz ,a reszte na kompost. One same wyrastaja jak chwasty ,mrozów sie nie boją .W każdym pomidorku ostrym nożykiem robię dziurkę w miejscu szypułki i wtykam wąski ząbeczek czosnku . Następnie napełniam słoiki ,na wierzch których wkładam czerwone paski papryki dla podtrzymania zawartości ,następnie zalewam wrzącą zalewą . Po około 15 minutach ,kolejno zlewam zalewę ,zagotowuję drugi raz i napełniam słoiki ,które odwracam do góry dnem ,okrywam i zostawiam do ostygnięcia. Nie ma mowy o zepsutych przetworach ,bo trzymają się doskonale ,bez męczących pasteryzacji . Dla chętnych podaję przepis na zalewę z kurkumą :2 i pół szkl. wody ,2 i pół szkl.octu,2 i pół szkl. cukru ,3 łyżeczki herb. białej gorczycy, 1 kopiasta łyżeczka herb. kurkumy ,ze 20szt.gożdzików .Zalewa do pomidorków (miechunki) lub ogórków w całości: Na 1 litr wody ,1 płaska łyżka soli ,4 łyżki cukru ,75 gram octu czyli jedna/trzecia szklanki . Dodaję do tego :mielone ziele angielskie,ciut chili,imbiru i kurkumy. Czosnek w środku każdego pomidorka daję doskonały smak i zapach. Jak wspominałam zalewam słoiki ,wylewam ,zagotowuję ponownie i po zakręceniu odwracam do góry dnem i co do jednego zawsze mam zassane i koniec roboty.
Celina -działkowiczka [2016-07-30 13:16:57]
Najlepiej zrobić sałatkę według podanego i sprawdzonego przepisu. A jeśli inaczej, to tak, zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy 15 minut. Powodzenia :)
Dorota [2016-07-28 11:18:59]
jeśli zalewamy zalewa to jaka gorącą czy zimna i ile wtedy pasteryzować??
emiś [2016-07-27 22:30:14]
Tak, gruntowe :)
Dorota [2016-07-21 11:23:08]
To cieszę się bardzo :)
Dorota [2016-07-20 16:10:40]
zrobilam pyszne
nina [2016-07-20 15:38:47]
czy musza to byc ogorki gruntowe?
kama [2014-04-28 17:30:52]
Dziękuję :)
Dorota [2012-09-22 22:40:00]
Bardzo smaczna....polecam!!!!!
anna-n [2012-08-26 20:14:56]
Upsss.... faktycznie poszłam sobie na skróty, ale można i tak, czyli wystarczy zalać je w słoikach gorącą zalewą. Powodzenia i pozdrawiam :)
Dorota [2012-07-18 15:35:16]
Mam pytanko w przepisie napisała pani ze ogórki i resztę trzeba dodać do zalewy i gotować 5 min, a według zdjęć ogórki zalewane są zalewą już w słoiku dopiero. Muszę gotowac te ogórki w tej zalewie czy wystarczy że je zaleję tą gorącą zalewą. Przepraszam za tak głupie pytanie ale chcę robić tą sałatkę. Pozdrawiam
Ewelina85 [2012-07-18 15:21:36]
Dzięki :)
Dorota [2012-06-28 13:03:17]
Wspaniała sałatka gorąco polecam!
iwa [2011-08-18 12:16:39]
Robiłam ,polecam bardzo gorąco,smakuje wszystkim:)
Marzena z Olsztyna [2010-08-20 10:13:50]
Ja robię podobną sałatkę ale składniki solę na 2 godziny dla zlikwidowania goryczki. Przelewam na sicie woda i wrzucam do zalewy.Dalej postępuję j/w. Robię ja już 10 lat i zawsze schodzi pierwsza,bo wszystkim smakuje.Zamiast ogórków można użyć młodej cukinii.
Urszula z Podkarpacia [2010-08-08 21:10:17]
czy sałatka jest smaczna
ewa [2010-02-24 19:44:44]
super, pyszna sałatka
ASIA [2009-09-18 13:35:38]