Komentarze do przepisu:
Tak długo te pomidory się pasteryzuje, one są twarde nie rozgotują się, powodzenia :)
Dorota [2012-08-14 14:33:04]
Tak, można dodać też pieczarki. Wtedy dodajemy np. 70 dag pomidorów i 30 dag pieczarek. Kroimy je na plasterki i łączymy z pozostałymi składnikami, później postępujemy zgodnie z przepisem. Powodzenia :)
Dorota [2011-10-13 10:26:19]
Składniki: Pomidory1 kg,.cebula 0,5 kg,ogórki obrane 0,5kg .marchew tarta lub plasterki0,5 kg,.1 szkl.octu 10%,4 szkl.wody, 1 szkl.cukru.0,5 szkl.soli ziele ang. liść laurowy pieprz czarny.Solimy pokrojone skłladniki /bez marchwi /na 24 godz.Płuczemy z nadmiaru soli.Gotujemy w zalewie 20 minut .Napełniamy.Słoików nie pasteryzujemy.
Urszula z Podkarpacia [2010-08-08 21:56:44]
Taką sałatkę robiła moje teściowa, ona dodawała też kapusty. Odstawić na 2-3 godz.
Zalewa: 1 łyżka soli, 3-4 łyżek cukru, na 5 szklanek wody 1,5 szklanki octu 10%, ziele i listek do słoika. Pasteryzować ok. 5 min.
Marynuję też pomidory zalewa jak wyżej. Pasteryzacja
3-5 min. Uwielbia je syn, pychota. życzę smacznego
Helena Murgrabia [2009-10-31 09:17:45]
Ja z zielonych pomidorów robię podobną sałatkę lecz dodaję jeszcze kapustę białą w równych częściach z pomidorami.Reszta składników jest taka sama.Życzę smacznego bo mnie i mojej rodzinie smakuje.
Elżbieta [2009-10-04 12:00:52]
pycha sama ja robilam rok temu i smakowala wszystkim.
MartaG [2009-10-02 19:52:55]
My mamy ocet 5% jablkowy,albo destylowany.Ktory lepszy ?Pewnie musze wziasc 1 szklanke 5%octu,zamiast 1/2 szklanki 10%.
Danuta [2009-09-29 15:28:10]
Do sałatek tego typu używa się zielonych pomidorów w sensie niedojrzałych, pozdrawiam.
Dorota [2009-08-11 20:42:12]
mam takie pytanie...czy do sałatek tego typu uzywa się zielonych pomidorów w sensie niedojrzałych, czy może istnieje po prostu odmiana zielonego pomidora? choć szczerze powiedziawszy nie słyszałam o takiej
nuna [2009-08-07 19:14:07]
UWAGA!!!
zielone pomidory zawierają trującą solaninę. Trzeba ją usunąć. Pokrojone pomidory z cebulą posolić i odstawić na 24 godziny. Potem płyn odcisnąć. Odciśniętą masę zalać wodą z niewielką ilością octu i po 24 godziyach odcisnąć. Tak przygotowane pomidory nie zawierają solaniny. Dalsza receptura jak w powyższych przepisach
znawca [2008-12-26 16:23:26]
Sałatka z zielonych pomidorów, smaczna, ale czy zdrowa? Pytam, albowiem, słyszałem, że nie? Więc jak z nią?
DD [2008-11-02 12:13:35]
super,dzisiaj robiłam zrodziną degustację.Zasugerowałam się wcześniejszym komentażem odnośnie ilości cukru i soli.REWELACJA GORĄCO POLECAM. MARIKA.
MARIKA [2008-10-05 14:59:44]
Zawsze można dodać mniej cukru.
Dorota [2008-10-01 15:43:07]
Zamierzam zrobić tą sałatkę ale czy 7 łyżek cukru to nie za dużo?
Anka [2008-10-01 14:44:28]
Na 1 kg pomidorów proponuję dać 30 dag marchwi. Do słoików należy włożyć sałatkę razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Powodzenia i smacznego ;)
Dorota [2008-09-30 20:12:17]
Chce uzych marchewke zamiast papryki..ile mam jej dodac?? ijesczcejedno..jak pakuje w sloiki czy odjac liscie laurowe i ziele angielskie?? dzieki za odpowiedz..jestem za granica i pierwszy raz robie ta salatke.
Elvi [2008-09-30 15:08:24]
czy sałatka z zielonch pomidorów jest zdrowa
kasia [2008-09-07 12:38:37]
Stanowczo za dużo soli. Wystarczy 1 łyżka.Poza tym jest pyszna.
Jola [2008-08-19 21:04:20]
Parę dni temu zrobiłam tą sałatkę,jest przepyszna!ja dodałam do niej marchewkę,polecam!
kasia [2008-08-13 17:26:18]
ta sałatka to mistrzuniu po prostu czat
sylwia [2007-07-25 18:27:34]
Dodatek wegety to zbrodnia.Precz z wszelką chemią. Zamiast papryki można dodać świeze ogórki,lub wszystko razem, kwestia smaku.
Zbyszek [2007-07-20 18:43:49]
wydaje się smakowita, mam nadzieję że będzie równie dobra jak mojej ukochanej babci!smak dzieciństwa a ma juz ponad 50 lat! POLECAM
Elwira [2006-09-27 23:22:23]
ja wkładam jeszcze do każdego słoiczka po 2 gożdziki,wlewam też do każdego (o,5l słoik) 3 łyzki oleju.Pychotka!robię ją od kilku lat!!!Polecam
Brydzia [2006-08-29 12:21:50]
sałatka dobra zdecydowanie. (o dziwo jak wszyscy tęsknią; tylko nie wiem za czym bardziej - za dzieciństwem czy za sałatką?)
krystyna [2006-08-28 12:30:29]
Jest przepyszna, dodaję jeszcze marchewkę
wszystkim bardzo smakuje a szczególnie mojemu mężowi i jego koleżankom z pracy,ale dałam już im ten przepis i nie bębą mnie objadały.
IRA [2006-08-21 10:52:53]
Mama męczyła mnie bym znalazła jej sałatkę z zielonych pomidorów:)Szukam i szukam po internecie a tu...Dzięki ELU!!!Pozdrawiam:)!!!
Periocha [2006-08-16 18:12:06]
extra przepis!!!!:)
Karina [2005-12-15 17:11:21]
Do każdego słoika dodaję pół łyżeczki wegety, ale wtedy do zalewy mniej soli
Ela [2005-12-14 16:18:06]
mniej soli będzie lepsza
Mariola [2005-10-01 18:21:01]
czy nie zadużo soli i cukru jak na poł litra wody?? Trzy ŁYŻKI?
ANIA [2005-09-23 08:11:28]
dla osób nielubiących papryki polecam zastąoić ten składnik marchewką startą na tarce ,jest równie smaczna izdrowa a sałatka nie traci nic a nic na swojej wartośći i jest równie smaczna polecam !! Edyta
Edyta [2005-09-20 11:07:52]
Od dwóch godzin jej szukałam na necie,bo znajomi nie mają.Mnie też przypomina czasy dzieciństwa i obiadków u babci:)
Aha [2005-09-18 15:59:17]
Spożywam ją już 47 lat.Jest wspaniała
Robert [2005-09-11 11:57:04]
Należy tutaj dodać ok. 6 ziaren ziela angielskiego, ok. 6 liści laurowych i razem z pozostałymi składnikami zalewy (wodą, octem, solą, cukrem i pieprzem) zagotować. Tą zalewą zalać odpowiednio pokrojone zielone pomoidory, cebulę i paprykę. Odstawić, a następnie przełożyć do słoików i zapasteryzować.
Dorota [2005-08-17 22:37:43]
jestem początkującą gospodynią więc proszę mi podać ile mam dać liścia laurowego i ziela angielskiego .Gotować je z zalewą czy dać odrazu do słoików?dziękuję za odpowiedz:)
mbaszak [2005-08-17 22:05:40]
Przyznam sie ze pierwszy raz w życiu przyszło mi robić przetwory samemu. Ponieważ moja mama wierzy we mnie, a zimą tęsknie za sałatkami to nie mogę już sie doczekać zimy :)
Przemek [2005-08-16 23:55:00]
PYCHA !!!!! POLECAM
GOSIA [2005-08-14 17:15:21]
Pamiętam taką sałatkę z dzieciństwa.Ciesze się Elu ,że mi o niej przypomniałas.na pewno znajdzie sie wśród tegorocznych moich przetworów.
Aga [2005-07-29 18:05:46]