Proste wykonanie, pracy mało, a pysznego jedzenia duużo ;) Mniam!
Jeśli macie ładny kawałek schabu, a nie chce Wam się go kroić, i "bawić się" w rozbijanie, panierowanie, smaaaażenie, to podsyłam Wam właśnie ten przepis na schab inaczej ;)
Jest on tutaj na szybko obsypany przyprawami, lekko obsmażony i duszony w cebuli, porze i suszonych śliwkach. Sosik dzięki nim staje się ciemniejszy, ale na koniec rozjaśnia go słodka śmietanka - całość fajnie smakuje :) Czytaj więcej
Taki schab w sosie śliwkowym można serwować z ziemniaczkami, ryżem, kaszą, grubym makaronem i dowolną surówką lub sałatką ze słoika - u nas sałatka z grzybków - z tegorocznego zbioru - całość świetnie się razem komponowało i super smakowało!
Z czystym sercem polecam Wam na jesienny obiad i życzę smacznego :)
Schab opłukać i osuszyć. Obsypać szczyptą słodkiej i ostrej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, pieprzu ziołowego i soli. Natrzeć przyprawami mięso i obsmażyć z każdej strony na oleju.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Por opłukać i również pokroić w kostkę. Razem z cebulą przełożyć obok mięsa, wymieszać i jeszcze chwilkę podsmażyć.
Suszone śliwki pokroić w kostkę i dodać do mięsa razem z listkiem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego. Całość zalać wodą, zagotować i gotować przez około 60 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Na koniec mąkę pszenną dokładnie rozmieszać w około 1/3 szklanki zimnej wody, wlać do garnka z mięsem, zagotować i jeszcze chwilkę pogotować, a następnie zdjąć z ognia, dodać słodką śmietankę, szczyptę tymianku, natki zielonej pietruszki i razem wymieszać.
Schab wyciągnąć z soku, pokroić w plastry i podawać z sosem, ziemniakami i ulubioną sałatką.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.