Przepisy Extra

Sernik na herbatnikach w polewie czekoladowej

Składniki:

Masa serowa:
2 kg sera (najlepiej swojskiego)
6 jajek
sól
1 szklanka cukru
1 budyń cytrynowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
20 dag masła
1 cytryna
Dodatkowo:
ok. 15 dag herbatników
Polewa czekoladowa:
10 dag gorzkiej czekolady
10 łyżek mleka
½ łyżeczki masła
Do dekoracji:
kolorowe cukierki

Sposób wykonania:

Ser zmielić w maszynce do mięsa trzy razy. Przełożyć do miski, dodać żółtka, budyń cytrynowy w proszku, mąkę ziemniaczaną, roztopione i ostudzone masło oraz skórkę z cytryny i sok (cytrynę wcześniej należy umyć, sparzyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach, a sok z cytryny przecedzić przez sitko) i na koniec całość zmiksować. Białka ubić na sztywną masę ze szczyptą soli, wsypać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Dodać do masy serowej i delikatnie razem wymieszać.

Prostokątną tradycyjną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć w niej warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć masę serową i ciasto włożyć do piekarnika. Piec przez około 50 minut w temperaturze 180 °C, a potem temperaturę zmniejszyć i piec jeszcze 15 minut w temperaturze 160 °C. Ostudzić.

Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do rondelka, dodać mleko i położyć na małym ogniu, aby składniki się rozpuściły i połączyły. Zdjąć z ognia, dodać masło, razem dokładnie rozmieszać, gotową polewą polać sernik i dowolnie udekorować.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Cieszę się bardzo, że się udało i że smakowało :) Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam :)
Dorota [2019-09-18 11:56:31]
pysze to ciasto i bardzo pyszne słatki.;p
znajoma [2019-08-29 15:53:22]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.