Przepisy Extra

Sernik kakaowy z bezą

Składniki:

Ciasto kruche:
12,5 dag margaryny
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki cukru
1 ½ łyżki kakao
2 żółtka
3 łyżki śmietany 18%
Ser:
ok. 1 kg sera białego
4 żółtka
12,5 dag margaryny
1 budyń śmietankowy
1 szklanka cukru
Beza:
6 białek
1 szklanka cukru
1 ½ łyżeczki kakao

Sposób wykonania:

Do miękkiej margaryny dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier, kakao, żółtka i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. Do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 35 wyłożyć ciasto kruche.

Do zmielonego sera dodać żółtka, miękką margarynę, budyń śmietankowy w proszku i cukier. Wszystko dokładnie zmiksować i gotową masę serową wyłożyć na surowe ciasto kruche. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 45 minut w temperaturze 180 °C.

Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać cukier. Pod koniec ubijania dodać kakao i wymieszać. Bezę wyłożyć na podpieczone ciasto i wyrównać. Całe ciasto włożyć jeszcze do piekarnika na około 15 minut.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Bardzo ciekawy ten serniczek, wypróbuje w przyszłości, pozdrawiam:)
Gabrysia [2010-05-26 14:55:38]
serniczek pychotka,palce lizac.dziekuje za ta stronke pieklam juz wiele ciast wg waszych przepisow i jak do tej pory wszystkie super.
iza [2008-10-04 19:31:06]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.