Przepisy Extra

Sernik z aronią na kruchym cieście

Składniki:

Kruche ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki cukru
15 dag masła
7 żółtek
Masa serowa:
1 kg twarogu (mielonego)
15 dag masła
1/2 szklanki cukru pudru
5 jajek
1 budyń waniliowy
aromat arakowy
Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
20 dag aronii (mrożonych)
cukier puder

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać masło i żółtka. Całość razem posiekać, zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce. Do dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ¾ kruchego ciasta, nakłuć widelcem i posypać bułką tartą.

Miękkie masło zmiksować mikserem z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Dalej miksując dodawać zmielony twaróg, budyń waniliowy w proszku i kilka kropli aromatu arakowego. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć na kruche ciasto. Na górze sernika rozłożyć zamrożone aronie, a na nie zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kruche ciasto (¼ część).

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 180 °C. Po ostudzeniu sernik można posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.