Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać masło i żółtka. Całość razem posiekać, zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce. Do dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ¾ kruchego ciasta, nakłuć widelcem i posypać bułką tartą.
Miękkie masło zmiksować mikserem z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Dalej miksując dodawać zmielony twaróg, budyń waniliowy w proszku i kilka kropli aromatu arakowego. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć na kruche ciasto. Na górze sernika rozłożyć zamrożone aronie, a na nie zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kruche ciasto (¼ część).
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 180 °C. Po ostudzeniu sernik można posypać cukrem pudrem.
Smacznego.