Przepisy Extra

Śledzie z czosnkiem

Składniki:

50 dag śledzi (np. Matiasów)
5-6 ząbków czosnku
5 łyżek śmietany 18%
5 łyżek majonezu
świeżo zmielony pieprz
zielone listki selera

Sposób wykonania:

Matiasy przełożyć do wody z dodatkiem octu i moczyć przez około 3 godziny. Następnie wyjąć, opłukać, osączyć i pokroić w paski o szerokości 4 cm. Ułożyć je na półmisku.

Czosnek obrać, zmiażdżyć i przełożyć do miseczki. Dodać śmietanę i majonez. Wymieszać i przyprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Gotowym sosem czosnkowym polać rozłożone matiasy na półmisku. Całość można jeszcze delikatnie posypać świeżo zmielonym czosnkiem i udekorować listkami selera. Włożyć do lodówki do schłodzenia (najlepiej na 24 godziny).

Smacznego.

Dodane przez Pola Połetek w dniu
5 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dzięki :) Ja dodaję więcej czosnku, bo go uwielbiam ;)
Dorota [2012-12-07 13:11:02]
Około 1 i 1/2 szklanki wody - 3-4 łyżki octu, powodzenia :)
Dorota [2012-02-17 15:27:29]
To super, cieszę się bardzo. Za życzenia dziękuję i również życzę wesołych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia :)
Dorota [2011-12-24 11:36:08]
Mogą :)
Dorota [2011-12-23 13:47:54]
Żeby nie miały ości :)
Dorota [2011-12-22 23:11:42]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.