Makaron wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować 5 minut od momentu zagotowania. Następnie odcedzić, przelać zimną wodą i ostudzić. Kalafior opłukać i włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować 5 minut od momentu zagotowania. Następnie odcedzić i ostudzić.
Boczek pokroić w kostkę, przełożyć na rozgrzany olej i zrumienić. Cebule obrać, pokroić w kostkę i dodać do boczku. Razem wymieszać i jeszcze chwile smażyć.
500 ml wody zagotować, a w pozostałej wodzie dokładnie rozmieszać śmietanę i mąkę pszenną. Wlać do gotującej się wody, dokładnie wymieszać i zagotować. Następnie zdjąć z ognia i dodać przyprawy: majeranek, oregano, gałkę muszkatołową, ostrą paprykę w proszku, granulowany czosnek, granulowaną cebulę, sól i pieprz. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do letniego sosu.
Wszystkie składniki podzielić na połowę i układać w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu w następującej kolejności: makaron, boczek, kalafior, sos i znowu makaron, boczek, kalafior i na górę sos. Przykryć naczynie żaroodporne i włożyć do piekarnika. Zapalić piekarnik i zapiekać 60 minut w temperaturze 180 °C.
Smacznego.