Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Odcedzić, przelać zimną wodą i zostawić do ostudzenia.
Wędzonego łososia pokroić w paski i przełożyć do miseczki. Dodać sok z cytryny i razem wymieszać.
Żółty ser w plasterkach pokroić w paski (1-2 cm). Por opłukać, pokroić w półplasterki, sparzyć i ostudzić.
Naczynie do zapiekania posmarować masłem, na spód wyłożyć połowę makaronu, potem połowę pora, łososia i żółtego sera (zrobić kratkę). Całość posypać szczyptą pieprzu cayenne i oregano. Następnie w takiej samej kolejności rozłożyć pozostałe składniki: makaron, por, łososia i żółty ser. A na górę znowu szczypta pieprzu cayenne i oregano. Naczynie przykryć pokrywką.
Włożyć do piekarnika i zapiekać przez około 15 minut w temperaturze 150 °C. Gotową zapiekankę posypać rzeżuchą i podawać na gorąco.
Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.
Smacznego.