Przepisy Extra

Sok malinowy z cynamonem

Sezon malinowy w pełni - to robimy słodkie syropy na zimę :)

Sok malinowy jest uniwersalny - można go podawać, i dużym i małym ;) Najlepiej stosować go profilaktycznie, gdyż zawiera dużo witamin i związków sprzyjających podniesieniu odporności.

A wiadomo, malinowy sok to jeden z najlepszych w walce z przeziębieniem. Z nim łatwiej jest pokonać infekcję, gdyż podobnie jak aspiryna czy polopiryna zawiera naturalny kwas salicylowy, który to sprzyja poceniu się, co obniża gorączkę. A zawarte w soku z malin olejki eteryczne działają rozgrzewająco i antyseptycznie.

Ten zwykły i naturalny sok z malin neutralizuje też działanie wolnych rodników, a wiadomo, wolne rodniki sprzyjają przedwczesnemu starzeniu się skóry i powstawaniu nowotworów.

Wzmacnia serce, obniża ciśnienie krwi, działa przeciwmiażdżycowo i reguluję gospodarkę wodną naszego organizmu (a to wszystko dlatego, że zawiera sporo magnezu, potasu i wapnia). Czytaj więcej

Zalecany jest również przy niedokrwistości (ze względu na obecność żelaza i miedzi).

Dodatkowo reguluję pracę układu pokarmowego (dlatego pomocny jest przy odchudzaniu) i oczyszcza organizm z toksyn.

A ten nasz malinowy soczek wzbogacony jest o aromatyczny dodatek... cynamonu. Jest pyszny, słodki, a dodany do ciepłej herbatki cudownie rozgrzewa, nawet w długie, mroźne wieczorny, które już niedługo nadejdą... brrr

Malinowy sok jest też świetnym dodatkiem do deserów, budyniów, ciast, cappuccino, zwykłej kawy... Zastosowanie jak widać ma duże, warto więc zrobić sobie odpowiednie zapasy dla swojej rodzinki!

Pracy przy nim jest mało, a jak widać plusów ma dużo. Warto się skusić!

Życzę zdrówka i smacznego :)

Składniki:

½ kg malin
2 laski cynamonu
½ szklanki cukru
½ szklanki wody
1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób wykonania:

Maliny zerwać w słoneczny dzień, ewentualnie oczyścić (jak jest potrzeba) i przełożyć do garnka. Dodać cynamon w laskach, wsypać cukier i wlać wodę. Razem wymieszać i położyć na małym ogniu, a gdy się zagotuje gotować przez około 10 minut. Następnie ostudzić i włożyć do lodówki na 24 godziny.

Na drugi dzień przecedzić przez gazę. Do czystego soku z malin dodać sok z cytryny i wymieszać. Słoiczki umyć, wyparzyć i wytrzeć do sucha. Następnie przelać do nich sok, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Ostudzić i wynieść do chłodnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na około 2 słoiczki po 200 ml.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.