Przepisy Extra

Sok jabłkowy z sokowirówki

Składniki:

4 kg jabłek
1/2 szklanki cukru

Sposób wykonania:

Jabłka przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych i ogonków. Opłukać, osuszyć i pokroić na takie kawałki, aby zmieściły się w sokowirówce. Następnie jabłka przełożyć do sokowirówki i uzyskać sok. Powstały sok odstawić na około 30 minut, a następnie zdjąć powstałą pianę. Do czystego soku dodać cukier i dokładnie rozmieszać łyżką, aby cukier się rozpuścił.

Sok jabłkowy przelać do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.

Składniki wystarczą na 3 słoiki po 700 ml i 1 słoik 500 ml soku.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Nie zdejmoważ piany !
Mi [2018-08-07 15:44:38]
Należy odczekać trochę (30-60 minut), a potem delikatnie usunąć pianę. Powodzenia :)
Dorota [2014-09-16 22:18:50]
Cukier dodawałam tutaj dla konserwacji soku, a robiłam go z różnych ogrodowych jabłek :) Taki sok, który piliśmy od razu to nie słodziłam, ale ten który pasteryzowałam i wynosiłam do piwnicy, to już tak.
Dorota [2014-02-15 20:23:33]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.