Jeśli macie ochotę na pyszne ciacho, a nie chce Wam się piec, bądź nie macie piekarnika...
To ja polecam Wam przepyszne ciasto stracciatella na herbatnikach. Jest słodkie, aromatyczne, a dobrze schłodzone smakuje wyśmienicie!
W skrócie jest to ciacho z dużą ilością puszystej śmietankowej masy z serkiem mascarpone i jogurtem greckim, no i oczywiście z uwielbianą przez dzieci czekoladą!! Ta przesłodka masa schowana jest między herbatnikami i przykryta cytrusową galaretką - mniam :) Czytaj więcej
To ciacho wspaniale prezentuje się na stole, nic się tu nie odrywa, nie spływa... I do tego smakuje cudnie, każdy sięga po drugi kawałeczek, i mali, i duzi... ;)
Jest świetne na każdą okazję, i na uroczystości, i do zwykłej kawusi, no i trzeba dodać, że udaje się każdemu, bo tutaj nie ma się co zepsuć...
Powodzenia i smacznego :)
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i lekko ostudzić. Czekoladę mleczną zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Schłodzoną śmietankę ubić, dodać do niej serek mascarpone, jogurt grecki, cukier puder, cukier waniliowy i całość razem zmiksować. Wlać letnią żelatynę i ponownie razem zmiksować. Na koniec wsypać stratą czekoladę i wymieszać łyżką.
Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć w niej warstwę herbatników. Wyłożyć masę straciatella, a na niej kolejną warstwę herbatników. Ciasto włożyć do lodówki na około 15 minut.
Galaretki cytrynowe rozpuścić według przepisu podanego na opakowaniu i tężejące wylać na ciasto. Ponownie schłodzić w lodówce.
Smacznego.