Ta surówka powstała z połączenia warzyw i majonezu oraz… chrupiących ziaren słonecznika z dodatkiem śmietany i przypraw. Surówka ma ładną, pastelową barwę oraz ciekawy, można powiedzieć spokojny smak.
Wykonanie tej potrawy nie jest trudne nawet dla początkujących kucharzy. Po przygotowaniu poszczególnych składników surówki i ich wymieszaniu, należy ją schłodzić w lodówce, po czym można podać na stół, jako przystawkę lub nawet jako samodzielne danie. Polecamy!
Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, posolić i odstawić na około 30 minut, a następnie odcisnąć z powstałego soku.
Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Słonecznik zrumienić na patelni bez tłuszczu i ostudzić.
Do miski przełożyć cukinię, marchewkę, cebulę i słonecznik. Następnie dodać majonez i śmietanę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na około 15 minut, a następnie podać na stół.
Smacznego.