Przepisy Extra

Surówka z cukinii i ziaren słonecznika

Ta surówka powstała z połączenia warzyw i majonezu oraz… chrupiących ziaren słonecznika z dodatkiem śmietany i przypraw. Surówka ma ładną, pastelową barwę oraz ciekawy, można powiedzieć spokojny smak.

Wykonanie tej potrawy nie jest trudne nawet dla początkujących kucharzy. Po przygotowaniu poszczególnych składników surówki i ich wymieszaniu, należy ją schłodzić w lodówce, po czym można podać na stół, jako przystawkę lub nawet jako samodzielne danie. Polecamy!

Składniki:

50 dag cukinii (waga po obraniu)
10 dag marchwi
3 dag cebuli (mała)
2 łyżki ziaren słonecznika (łuskane)
2 łyżki majonezu
1 1/2 łyżki śmietany 18%
sól morska
pieprz kolorowy
pieprz cayenne

Sposób wykonania:

Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, posolić i odstawić na około 30 minut, a następnie odcisnąć z powstałego soku.

Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Słonecznik zrumienić na patelni bez tłuszczu i ostudzić.

Do miski przełożyć cukinię, marchewkę, cebulę i słonecznik. Następnie dodać majonez i śmietanę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na około 15 minut, a następnie podać na stół.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.