Szarlotka, jak wiadomo to pyszne ciasto z soczystymi jabłkami. W tym przepisie na ciasto, do podstawowego składnika szarlotki, czyli jabłek dodano masę orzechową i budyniową... mmm brzmi smakowicie :)
Jest to ciasto dla wszystkich, którzy lubią słodkie wypieki z owocami lata i innymi smakowitymi dodatkami...
To nowy, fajny i sprawdzony pomysł na trochę inne ciasto jabłkowe :) To może i dobrze, bo my przecież ciągle poszukujemy nowych i ciekawych pomysłów na ciasta... bo jedno, czy dwa ciasta pieczone w kółko mogą się nam już znudzić lub przejeść ;)
Przygotowanie tej szarlotki nie jest trudne, ani czasochłonne. Wystarczy trochę chęci i w krótkim czasie na stole można postawić ten słodki placek jabłkowy. Składniki na to ciasto są proste, tanie i wszędzie można je kupić :) Czytaj więcej
Podstawę tej szarlotki stanowi kruche ciasto, ale można wykonać go na cieście biszkoptowym i będzie równie smakowite - mniam :)
Taka szarlotka to fajny pomysł na ciasto na lato. Tutaj nic nam się nie rozpłynie, nie roztopi, dlatego śmiało można go nawet przewozić, jak jest taka potrzeba.
W gorące, upalne dni taką szarlotkę można serwować z gałką śmietankowych lodów, przystrojonych listkiem orzeźwiającej mięty.
Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu na szarlotkę!
Smacznego :)
Do mąki pszennej dodać miękkie masło, cukier puder, jajko, wódkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę, zrobić dwie kule i włożyć na 2 godziny do lodówki.
Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach jedną część schłodzonego kruchego ciasta. Na nim rozsypać bułkę tartą. Jabłka obrać, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Dodać do nich sok z cytryny i wymieszać. Następnie wyłożyć do formy, na bułkę tartą.
500 ml mleka zagotować, a w pozostałym rozpuścić budyń. Następnie wlać do gotującego się mleka, i chwilkę pogotować. Gorącą masę budyniową rozłożyć na jabłkach.
Orzechy włoskie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać kawę rozpuszczalną (sypką). Razem wymieszać i rozsypać na masie budyniowej. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część kruchego ciasta. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 55 minut w temperaturze 170-180 °C.
Smacznego.