Liście szczawiu przebrać, opłukać, osuszyć i pokroić. W rondelku roztopić masło, przełożyć szczaw i chwilkę podsmażyć. Czosnek obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do szczawiu, razem wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć.
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w grube plasterki. Do garnka wlać wodę, dodać liście laurowe, ziemniaki i por. Razem gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie liście laurowe wyjąć z garnka, a przełożyć do niego szczaw z czosnkiem. Całość razem zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać śmietanę (wcześniej ją zaharować) i kilka kropel przyprawy w płynie Maggi. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.
Podawać na gorąco z jajkiem ugotowanym na twardo.
Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.
Smacznego.