Por opłukać i pokroić w kostkę. Do rondelka wlać olej, podgrzać, przełożyć por i zeszklić. Szpinak opłukać, osuszyć, porwać na kawałki i przełożyć do pora. Dodać szczyptę soli, czarnego pieprzu, razem wymieszać i chwilkę smażyć. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć do szpinaku, razem wymieszać i jeszcze chwilę razem podsmażyć. Zdjąć z ognia, dodać kilka kropli soku z cytryny, wymieszać i ostudzić.
Zimny szpinak zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać kefir i razem zmiksować. Koperek opłukać, osuszyć i pokroić. Dodać do szpinaku razem ze szczyptą zgniecionego w palcach majeranku. Przyprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i schłodzić w lodówce.
Podane składniki wystarczą na około 2 porcje.
Smacznego.