Przepisy Extra

Szybkie ciasto z galaretką i owocami

Składniki:

Jasny biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
1/3 szklanki przegotowanej wody
kilka kropli aromatu cytrynowego
Masa śmietankowa:
750 ml śmietanki 30%
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 1/2 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
2-3 pomarańcze
1 galaretka truskawkowa

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie razem wymieszać i wylać do prostokątnej formy (25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 180 °C.

Przegotowaną zimną wodę wymieszać z kilkoma kroplami aromatu cytrynowego i gotowym ponczem nasączyć ostudzony biszkopt.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i razem zmiksować. Na koniec wlać ostudzoną żelatynę i ponownie razem zmiksować. Gotową masę śmietankową wyłożyć na biszkopt i włożyć do lodówki na około 15 minut.

Galaretkę truskawkową rozpuść w 500 ml gorącej wody, wymieszać i odstawić do stężenia. Pomarańczę obrać ze skórki, podzielić na cząstki, pokroić w plasterki i rozłożyć na śmietanie. Mocno tężejącą galaretkę wymieszać łyżką (powstaną takie kryształki) i wykładać na ciasto. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.