Przepisy Extra

Walentynkowe serduszka

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
20 dag masła
2 jajka
2 kisiele wiśniowe
½ szklanki cukru
cukier waniliowym
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki mleka
Do dekoracji:
kolorowe cukierki

Sposób wykonania:

Do mąki pszennej dodać miękkie masło, jajka, wsypać kisiele w proszku, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać i wyrobić ciasto.

Ciasto rozwałkować podsypując mąką na grubość około 4 mm i wycinać foremka serduszka. Następnie ułożyć je na blaszce wysmarowanej tłuszczem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temperaturze 180 °C.

Do cukru pudru dodać mleko i zmiksować. Powstałym lukrem smarować ostudzone serduszka, a następnie udekorować je kolorowymi cukierkami.

Podane składniki wystarczą na około 70 serduszek.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
19 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Można lukrem z dodatkiem różnych aromatów do ciast lub też polewą czekoladową. Można polać całe ciasteczko lub zrobić paski, kratkę itd. Pozdrawiam :)
Dorota [2011-05-11 11:42:02]
To bardzo się cieszę, że ciasteczka się udały. Serdecznie pozdrawiam i życzę miłych walentynek :)
Dorota [2011-02-14 11:36:01]
Tak, można też dodać margarynę - powodzenia :)
Dorota [2011-02-13 19:04:50]
Masło ma nie być roztopione, tylko miękkie - znaczy wyciągnięte na kilka godzin wcześniej z lodówki przed robieniem serduszek.
Dorota [2010-07-15 15:29:12]
Mam pytanie. Jak dodaje to masło do maki ono ma być roztopione czy nie?
Karolina [2010-02-04 09:31:20]
jakieś twarde wyszły ale w smaku dobre
madzia [2009-02-14 14:33:27]
wspaniale ciasteczka!!! polecam przepis pozdrawiam
maggie [2009-01-31 07:03:12]
mmm ciastka wyszly pyszne :) choć wyszło mi ich jakieś 55 szt i od razu się rozeszły:) warto skorzystać z tego przepisu
Teresa [2007-06-14 17:01:39]
Mi nie smakowały, chociaż piekła je moja babcia, która piecze bardzo dobrze od wielu lat. Tak jak tu wyżej napisałyście babcia użyła kisielu cytrynowego. Dałam 4, bo kisiel wszystko zepsuł. Za to moja siostra była w 7 niebie po ich zjedzeniu!!!
Ula [2007-06-10 08:22:04]
świetnie sie robi te ciasteczka. własnie się pieką :) na pewno będą pyszne. zamiast kisielu wiśniowego dałam truskawkowy :) pozdrawiam
paulina [2007-06-08 11:34:55]
Super ciasteczka!!! POLECAM!!!
Aga Ch. [2007-03-18 11:31:43]
tak dobre ale zamias kisiela truskawkowego to dodajcie kisiel cytrynowy . prubowalam z kislem wisniowym i cytrynowym ale cytronowy okazal sie smaczniejszy , POLECAM KISIEL CYTRYNOWY!!!!
dominika [2007-03-10 16:51:50]
są całkiem dobre a nawet super
Marzanna [2007-02-15 19:26:09]
wspaniałe-nic dodać nic ująć!
beacia [2007-02-15 18:03:46]
wczoraj piekłam, mają lekko kwaskowy smak za kisielem, są trochę twarde, ale dzisiaj są już lepsze
Roksi [2007-02-15 07:58:45]
Bardzo się cieszę, że serduszka smakowały. Smacznego ;)
Dorota [2007-02-14 11:31:21]
Bardzo dobre
Henia [2007-02-14 11:11:27]
Dorotko już napisałam swoją opinię na forum ,ale jeszcze raz gorąco polecam bo warto zakosztować
apsik [2007-02-14 09:09:48]
pychotka
ola [2007-02-13 14:46:54]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.