Wątróbka ma wielu zwolenników, ale również sporą grupę stanowią ludzie, którzy nie przepadają za tymi podrobami...
Właściwie to trudno stwierdzić z jakiego powodu. Może dlatego, że nie jest to „czyste mięso”. Jednak dobrze przyrządzona wątróbka drobiowa to bardzo delikatne i smaczne danie. Można podawać ją z pieczywem, jednak chyba najlepsza jest na drugie danie do obiadu z ziemniakami i ogórkami kiszonymi lub surówką - mniam :)
Jeśli wątróbka jest dobrze przyprawiona, to szybko znika, a rodzinka pyta dlaczego było jej tak mało? Też tak macie? ;)
Wątróbka to raczej prosta w przygotowaniu potrawa, wymaga jednak zachowania pewnych zasad. Warto ją dokładnie oczyścić, zwłaszcza usunąć białe błonki. Przed smażeniem zaleca się moczenie jej przez godzinę lub dwie w mleku, które „wyciągnie” z niej goryczkę i sprawi, że będzie krucha i delikatna. I na koniec ważna informacja: wątróbkę soli się krótko przed podaniem lub jeszcze lepiej na talerzu :)
Klasyczny przepis kulinarny na wątróbkę podaje, że panieruje się ją w mące i smaży z cebulą. W naszym przepisie jest trochę inaczej: wątróbka została obtoczona w panierce przygotowanej z mąki owsianej z dodatkiem mielonego lnu i orzechów włoskich oraz smakowitego sezamu. Proponujemy sprawdzić, która wątróbka drobiowa lepiej smakuje! Czytaj więcej
Wątróbka w orzechach i sezamie jest szybka do przygotowania, bo dużo pracy przy niej nie ma. Do tego jest smaczna i pożywna.
To danie, które można serwować przez cały rok. Jednak latem smakuje lepiej, szczególnie podane na świeżym powietrzu z młodymi ziemniakami z koperkiem i lekką sałatką z zielonej sałaty - to taka lekka propozycja obiadowa na upalne lato i wakacje.
Dla mnie pycha! A dodam jeszcze, że jako dziecko wątróbki wręcz nie cierpiałam, zawsze jej unikałam i zostawiałam na talerzu... a potem smak mi się chyba zmienił i za wątróbką przepadam! Może przekonało mnie zdanie, które często słyszałam - "wątróbka jest bardzo zdrowa na krew" - nie wiem... ;)
Smacznego :)
Orzechy włoskie zmielić w maszynce do orzechów lub zetrzeć na tarce o małych oczkach i przesypać na talerz. Dodać sezam, mąkę owsianą, mielony len i razem wymieszać.
Wątróbkę drobiową zalać zimną wodą, moczyć przez około 30 minut, oczyścić z błonek, opłukać i osuszyć. Następnie pokroić na kawałki i obtoczyć w mieszance z sezamem i orzechami.
Na patelni rozgrzać klarowane masło, przełożyć wątróbkę i smażyć z dwóch stron. Por opłukać, pokroić w plasterki i dodać do wątróbki. Wymieszać i razem jeszcze trochę smażyć. Na koniec dodać szczyptę majeranku. Przyprawić do smaku solą morską i kolorowym pieprzem.
Podawać na gorąco z dużą ilością surówki z kapusty pekińskiej.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.