Przepisy Extra

Wątróbka z jabłkiem

Składniki:

80 dag wątróbki drobiowej
4 łyżki mąki pszennej
20 dag cebuli
20 dag jabłek
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
gałka muszkatołowa
majeranek
sól
pieprz
ok. 10 łyżek oleju

Sposób wykonania:

Wątróbkę moczyć w wodzie przez około 60 minut, następnie osączyć z wody, oczyścić z błon i przekroić na pół. Na patelnię wlać olej i rozgrzać. Wątróbkę drobiową obtoczyć w mące pszennej i usmażyć z każdej strony. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Dodać do wątróbki i razem smażyć. Jabłka obrać ze skórki, oczyścić i pokroić w paski. Czosnek obrać i pokroić w kostkę. Jabłka i czosnek przełożyć do wątróbki i jeszcze chwilkę razem smażyć.

Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny, szczyptę gałki muszkatołowej i majeranku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać.

Wątróbkę z jabłkiem podawać na gorąco z ziemniaczkami i dowolną surówką.

Podane składniki wystarczą na około 5-6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.