Jeśli skończyły się Wam już pomysły na obiad to ja polecam przepyszną wątróbkę z cebulką - mniam :)
Jest ona błyskawiczna wręcz do zrobienia - to coś dla zapracowanych! Jest tania, a wychodzi jej dużo, czyli się opłaca ;)
To jest popularny i chyba najstarszy sposób na szybką oraz smaczną wątróbkę. Czytaj więcej
Wątróbka ma charakterystyczny i intensywny smak oraz zapach. Jest ona źródłem żelaza.
A ja muszę się przyznać, że jest to jeden z podrobów, który akceptuję ;)
Zachęcam do wykonania tego klasycznego i prostego dania obiadowego, życząc smacznego!
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Na patelnię wlać olej i rozgrzać. Następnie przełożyć cebulę i zeszklić.
Wątróbkę wieprzową opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Przełożyć ją na patelnię z cebulą, wymieszać i chwilkę podsmażyć. Następnie przykryć pokrywką i dusić przez około 5 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Na sam koniec przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu oraz dodać szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku.
Podawać na ciepło z ziemniaczkami i np. zasmażaną białą kapustką.
Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.
Smacznego.