Zakwas na żur to prosta sprawa :) Jest on bardzo łatwy do przygotowania i nie do zastąpienia, bo wiadomo przygotowany w domu zakwas jest najlepszy.
Domowy i aromatyczny zakwas to podstawa udanego Świątecznego Wielkanocnego żurku.
Do kamiennego lub szklanego naczynia wsypać mąkę żytnią razową. Dodać obrany i pokrojony w plasterki czosnek, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, czarnego pieprzu, kolendry oraz szczyptę majeranku. Na koniec wlewać przegotowaną wodę (zimną ewentualnie letnią) i mieszać drewnianą łyżką, aby mąka się rozmieszała i nie było grudek.
Naczynie nakryć gazą lub bawełnianą ściereczką, owiązać grubą nitką lub sznurkiem (nie zamykać szczelnie) i zostawić na 4-5 dni w ciepłym miejscu (w temperaturze pokojowej). Raz dziennie zakwas należy wymieszać drewnianą łyżką.
Po tym czasie, jeśli zaczyna charakterystycznie pachnieć kwasem, to znaczy, że nasz zakwas na żur jest już gotowy. Przed dodaniem do zupy najlepiej wyjąć przyprawy i zakwas dokładnie wymieszać. Jeśli nie zużyjemy na raz całego zakwasu, to można go przelać do czystego słoika, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce (przez około miesiąc). Jeśli będziemy robić kolejny zakwas to 2-3 łyżki tego poprzedniego (głównie mąki) można dodać do nowego zakwasu.
Taki zakwas to prosta sprawa :) można go przygotować w domu kiedy tylko chcemy (nawet z połowy porcji). Jest on bardo łatwy do przygotowania i nie do zastąpienia, bo wiadomo przygotowany w domu zakwas jest najlepszy.
Domowy i aromatyczny zakwas to podstawa udanego Świątecznego Wielkanocnego żurku.
Powodzenia :)