Kapusta w polskiej kuchni ma już ugruntowaną pozycję. Należy do rodziny kapustnych, do której zalicza się równie popularne warzywa np. brokuły, kalarepę i kalafior. Biała kapusta to chyba najczęściej podawane warzywo, największą popularnością cieszy się na surowo w surówkach oraz gotowana w zupach. Równie popularna jest kapusta kiszona, którą można dodatkowo gotować i smażyć.
Kapusta biała odpowiednio przygotowana i podana to bardzo zdrowa, niskokaloryczna jarzyna, jej 100 g ma tylko 40 kcal. Zawiera witaminy, najwięcej z grupy B, a także A. Jest bardzo zasobna w minerały, w swoim składzie ma wapń, potas i magnez.
Zewnętrzne liście, najczęściej niestety są wyrzucane, a szkoda, bo zawierają one sporo żelaza oraz kwasu foliowego. Z powodu tak bogatej ilości składników potrzebnych organizmowi człowieka do prawidłowego funkcjonowania, uważana jest za roślinę leczniczą. Stosowana między innymi w chorobach stawów, zapobiega anemii i zwiększa ogólną odporność organizmu. Czytaj więcej
Poniżej, przedstawiamy przepis na młodą, białą kapustę przyprawioną ziołami, doskonałą przystawkę do obiadu. To fajny przepis na wiosenną i letnią kapustkę. Jest ona łatwa i prosta do przygotowania, a do tego przepyszna!
To też łatwy sposób na wykonanie wartościowego pod względem składników odżywczych dania z warzyw. Polecamy!
Białą kapustę opłukać, poszatkować i posolić. Wymieszać i odstawić na 1 godzinę, a następnie odcisnąć z soku.
Do garnka przełożyć klarowane masło i rozgrzać. Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić. Przełożyć odciśniętą kapustę, listek laurowy i razem podsmażyć do miękkości. Na koniec dodać sok z cytryny, szczyptę majeranku i koperku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Razem wymieszać i podawać do drugiego dania.
Smacznego.