Przepisy Extra

Młoda kapusta - bardzo smaczna

Składniki:

1 kg białej kapusty
1 litr wody
15 dag cebuli
2 łyżki smalcu
10 dag pora
15 dag marchwi
30 dag pieczarek
sól
pieprz
sok z 1 cytryny
1 łyżka suszonego koperku (czubata)
2 łyżki śmietany 18%

Sposób wykonania:

Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać i poszatkować.

Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym smalcu. Por opłukać, pokroić w plasterki, dodać do cebuli i chwilkę smażyć. Marchewkę obrać ze skórki, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli i dalej chwilkę smażyć. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Przełożyć na patelnię, dodać szczyptę soli, pieprzu i razem smażyć, aż woda, którą puszą pieczarki wyparuje.

Do garnka przełożyć poszatkowaną kapustę i zalać ją wrzącą wodą. Wymieszać i zagotować (jeśli to nie jest młoda kapusta, należy ją przez około 5-10 minut pogotować). Do gotującej się kapusty przełożyć całą zawartość patelni, sok z cytryny, koperek i szczyptę soli. Całość razem wymieszać i gotować na mocnym ogniu, aż woda wyparuje. Następnie zdjąć z ognia, dodać śmietanę, wymieszać i ponownie zagotować. Na koniec przyprawić solą i pieprzem.

Podawać na ciepło do drugiego dania. Taka kapusta świetnie smakuje z kotletami mielonymi i ziemniaczkami.

Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.