Przeglądając nasze forum, zainteresował mnie przepis Magdalenki (magdalenka_23) na białą kapustkę :)
Skusiło mnie jego szybkie wykonanie i bogactwo dodatków: cebulka, por, marchewka, pieczarki, sok z cytryny, koperek, śmietana i przyprawy... A oto i link do tego przepisu: https://www.smaczny.pl/forum/topic/6406-m%C5%82oda-kapusta-bardzo-smaczna/#comment-59123
Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać i poszatkować.
Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym smalcu. Por opłukać, pokroić w plasterki, dodać do cebuli i chwilkę smażyć. Marchewkę obrać ze skórki, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli i dalej chwilkę smażyć. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Przełożyć na patelnię, dodać szczyptę soli, pieprzu i razem smażyć, aż woda, którą puszą pieczarki wyparuje.
Do garnka przełożyć poszatkowaną kapustę i zalać ją wrzącą wodą. Wymieszać i zagotować (jeśli to nie jest młoda kapusta, należy ją przez około 5-10 minut pogotować). Do gotującej się kapusty przełożyć całą zawartość patelni, sok z cytryny, koperek i szczyptę soli. Całość razem wymieszać i gotować na mocnym ogniu, aż woda wyparuje. Następnie zdjąć z ognia, dodać śmietanę, wymieszać i ponownie zagotować. Na koniec przyprawić solą i pieprzem.
Podawać na ciepło do drugiego dania. Taka kapusta świetnie smakuje z kotletami mielonymi i ziemniaczkami.
Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.
Smacznego.