Białą kapustę obrać z liści wierzchnich, rozkroić i wykroić głąb. Opłukać i poszatkować. Do garnka wlać wodę i zagotować. Następnie posolić, przełożyć kapustę i dodać listek laurowy. Razem wymieszać i gotować na średnim ogniu, pod przykryciem do miękkości (około 15 minut, ale to zależy od kapusty. Kapusta z własnej uprawy się zawsze miększa). Odcedzić.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić. Na patelnię przełożyć smalec, rozgrzać i przełożyć cebulę. Wymieszać i zeszklić. Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w małą kosteczkę i dodać do cebuli. Razem wymieszać i chwilę smażyć. Następnie dodać mąkę pszenną, wymieszać, chwilę smażyć i potem wlać wodę. Całość zagotować, cały czas mieszając.
Całą zawartość patelni przelać do garnka z ugotowaną kapustą. Wymieszać, zagotować i chwilkę razem dusić. Na koniec dodać szczyptę soli, czarnego pieprzu, koperek (dowolną ilość) i kilka kropli soku z cytryny. Wymieszać i podawać na gorąco, jako dodatek do drugiego dania.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.