Przepisy Extra

Duszona biała kapusta z koperkiem

Składniki:

1 kg białej kapusty (waga bez głąba i liści wierzchnich)
sól
1 listek laurowy
10 dag cebuli (waga po obraniu)
1 łyżka smalcu (pełniejsza)
1 ząbek czosnku
2 łyżki mąki pszennej
¾ szklanki wody
pieprz czarny
koperek (świeży lub mrożony)
sok z cytryny

Sposób wykonania:

Białą kapustę obrać z liści wierzchnich, rozkroić i wykroić głąb. Opłukać i poszatkować. Do garnka wlać wodę i zagotować. Następnie posolić, przełożyć kapustę i dodać listek laurowy. Razem wymieszać i gotować na średnim ogniu, pod przykryciem do miękkości (około 15 minut, ale to zależy od kapusty. Kapusta z własnej uprawy się zawsze miększa). Odcedzić.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić. Na patelnię przełożyć smalec, rozgrzać i przełożyć cebulę. Wymieszać i zeszklić. Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w małą kosteczkę i dodać do cebuli. Razem wymieszać i chwilę smażyć. Następnie dodać mąkę pszenną, wymieszać, chwilę smażyć i potem wlać wodę. Całość zagotować, cały czas mieszając.

Całą zawartość patelni przelać do garnka z ugotowaną kapustą. Wymieszać, zagotować i chwilkę razem dusić. Na koniec dodać szczyptę soli, czarnego pieprzu, koperek (dowolną ilość) i kilka kropli soku z cytryny. Wymieszać i podawać na gorąco, jako dodatek do drugiego dania.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.