Przepisy Extra

Biała kapusta duszona z jabłkami

Biała kapusta z jabłkami, cebulą, skwarkami z wędzonej słoniny, koperkiem i niewielkim dodatkiem orzeźwiającego soku z cytryny to wspaniały dodatek obiadowy na ciepło!

To połączenie różnych składników sprawiło, że kapustka smakuje świetnie. Jest idealna na jesienne i zimowe obiady.

Jest łatwa, tania i dosyć szybka do przygotowania. W tym czasie jak przygotowujemy np. kotleciki i gotują się nam ziemniaczki - my możemy przygotować właśnie taką kapustkę...

Składniki:

60 dag kapusty
1 liść laurowy
10 dag cebuli
1 łyżka oleju (np. kokosowego)
30 dag jabłek (waga po obraniu)
5 dag wędzonej słoniny
1 łyżka mąki pszennej
gałka muszkatołowa
majeranek
½ pęczka koperku
sok z cytryny
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Kapustę (jeśli potrzeba to obrać z wierzchnich liści) opłukać i poszatkować. W garnku zagotować wodę, posolić, przełożyć kapustę i dodać listek laurowy. Zagotować i pogotować pod przykryciem przez około 15 minut i odcedzić.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. W rondelku podgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, przełożyć do cebuli, chwilkę razem podsmażyć i przełożyć do kapusty.

Wędzoną słoninę pokroić w kostkę, przełożyć na małą patelnię i stopić. Na koniec dodać mąkę pszenną, dokładnie rozmieszać, zagotować i przełożyć do kapusty.

Kapustę z dodatkami położyć na małym ogniu. Całość wymieszać i pogotować pod przykryciem przez około 5 minut i zdjąć z ognia. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej, rozgniecionego w palcach majeranku, pokrojony koperek, kilka kropli soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.

Całość razem wymieszać i podawać na ciepło do drugiego dania.

Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.