Biała kapusta z jabłkami, cebulą, skwarkami z wędzonej słoniny, koperkiem i niewielkim dodatkiem orzeźwiającego soku z cytryny to wspaniały dodatek obiadowy na ciepło!
To połączenie różnych składników sprawiło, że kapustka smakuje świetnie. Jest idealna na jesienne i zimowe obiady.
Jest łatwa, tania i dosyć szybka do przygotowania. W tym czasie jak przygotowujemy np. kotleciki i gotują się nam ziemniaczki - my możemy przygotować właśnie taką kapustkę...
Kapustę (jeśli potrzeba to obrać z wierzchnich liści) opłukać i poszatkować. W garnku zagotować wodę, posolić, przełożyć kapustę i dodać listek laurowy. Zagotować i pogotować pod przykryciem przez około 15 minut i odcedzić.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. W rondelku podgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, przełożyć do cebuli, chwilkę razem podsmażyć i przełożyć do kapusty.
Wędzoną słoninę pokroić w kostkę, przełożyć na małą patelnię i stopić. Na koniec dodać mąkę pszenną, dokładnie rozmieszać, zagotować i przełożyć do kapusty.
Kapustę z dodatkami położyć na małym ogniu. Całość wymieszać i pogotować pod przykryciem przez około 5 minut i zdjąć z ognia. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej, rozgniecionego w palcach majeranku, pokrojony koperek, kilka kropli soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.
Całość razem wymieszać i podawać na ciepło do drugiego dania.
Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.
Smacznego.