Przepisy Extra

Wiśniowy przekładaniec

Taki warstwowy przekładaniec to przepis na udane, bez zakalcowe i do tego kolorowe ciasto :) Brzmi zachęcająco, prawda??

Na spodzie mięciutki, jasny biszkopt, potem budyniowo-wiśniowa masa, na niej ułożone chrupiące herbatniki, a na górze wiśniowo-śmietankowa masa - no... po prostu cudo!

Po złożeniu ciasto najlepiej jest schłodzić w lodówce, a podane na drugi dzień - z resztą jak większość ciasto - po prostu rozpływa się w ustach :) Czytaj więcej

Ciasto to jest bajecznie łatwe, uda się każdemu - nawet początkującym!

Jest idealne na każdą imprezę, na urodziny i imieniny, na Andrzejki, na Sylwestra, a także jako kolorowy świąteczny wypiek - super ozdobi nasze stoły :)

Powodzenia i smacznego!

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
aromat śmietankowy
Masa budyniowo-wiśniowa:
750 ml soku truskawkowego lub marchewkowego Kubuś
2 budynie wiśniowe
Ponadto:
240 gram herbatników (3 opakowania po 80 g)
Masa śmietankowo-wiśniowa:
500 ml śmietany 30%
cukier waniliowy
1 galaretka wiśniowa
30 dag wydrylowanych wiśni

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszać i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach np. 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Następnie ostudzić i nasączyć wodą z aromatem śmietankowym.

W 1 szklane soku rozpuścić budynie, a pozostały sok zagotować. Do gotującego się soku wlać rozmieszane budynie. Chwilkę pogotować i gorącą masę wylać na biszkopt. Na gorącej masie budyniowo-wiśniowej rozłożyć warstwę herbatników. Ostudzić.

Galaretkę rozpuścić w ½ szklance gorącej wody i ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany wlać ostudzoną galaretkę i dodać wydrylowane wiśnie (ale bez wiśni też może być, ja ich akurat nie miałam). Masę śmietankowo-wiśniową wyłożyć na herbatniki.

Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepsze jest na drugi dzień ;)

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.