Taki warstwowy przekładaniec to przepis na udane, bez zakalcowe i do tego kolorowe ciasto :) Brzmi zachęcająco, prawda??
Na spodzie mięciutki, jasny biszkopt, potem budyniowo-wiśniowa masa, na niej ułożone chrupiące herbatniki, a na górze wiśniowo-śmietankowa masa - no... po prostu cudo!
Po złożeniu ciasto najlepiej jest schłodzić w lodówce, a podane na drugi dzień - z resztą jak większość ciasto - po prostu rozpływa się w ustach :) Czytaj więcej
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszać i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach np. 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Następnie ostudzić i nasączyć wodą z aromatem śmietankowym.
W 1 szklane soku rozpuścić budynie, a pozostały sok zagotować. Do gotującego się soku wlać rozmieszane budynie. Chwilkę pogotować i gorącą masę wylać na biszkopt. Na gorącej masie budyniowo-wiśniowej rozłożyć warstwę herbatników. Ostudzić.
Galaretkę rozpuścić w ½ szklance gorącej wody i ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany wlać ostudzoną galaretkę i dodać wydrylowane wiśnie (ale bez wiśni też może być, ja ich akurat nie miałam). Masę śmietankowo-wiśniową wyłożyć na herbatniki.
Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepsze jest na drugi dzień ;)
Smacznego.