Przepisy Extra

Wołowina z porem w koperkowym sosie

Składniki:

25 dag mięsa wołowego
papryka wędzona w proszku
kminek mielony
sól
pieprz
1 łyżka smalcu
10 dag pora (biała i zielona część)
ok. 2 ½ szklanki wody
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka czarnego pieprzu
ok. 2 łyżki mąki pszennej
1 pęczek koperku (duży)
3 łyżki śmietany 18%
majeranek
sos sojowy

Sposób wykonania:

Mięso wołowe opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć papryką wędzoną w proszku, mielonym kminkiem, solą i pieprzem.

W rondelku roztopić smalec, przełożyć mięso i zrumienić. Por opłukać, pokroić w półplasterki i dodać do mięsa. Razem wymieszać i chwilkę podsmażyć. Następnie wlać wodę, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gotować pod przykryciem przez około 60 minut na małym ogniu (do miękkości mięsa).

Mąkę rozmieszać w małej ilości wody (2-3 łyżki), wlać do sosu, dokładnie wymieszać i chwilkę pogotować. Koperek opłukać, osuszyć, pokroić i dodać do sosu. Wymieszać, pogotować 1-2 minutki i zdjąć z ognia.

Śmietanę zahartować sosem, wlać do gorącego sosu i razem dokładnie wymieszać. Dodać rozgnieciony w palcach majeranek, kilka kropli sosu sojowego i całość razem wymieszać.

Podawać na gorąco z ziemniakami i dowolną surówką.

Podane składniki wystarczą na około 2-3 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.