Mięso wołowe opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć papryką wędzoną w proszku, mielonym kminkiem, solą i pieprzem.
W rondelku roztopić smalec, przełożyć mięso i zrumienić. Por opłukać, pokroić w półplasterki i dodać do mięsa. Razem wymieszać i chwilkę podsmażyć. Następnie wlać wodę, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gotować pod przykryciem przez około 60 minut na małym ogniu (do miękkości mięsa).
Mąkę rozmieszać w małej ilości wody (2-3 łyżki), wlać do sosu, dokładnie wymieszać i chwilkę pogotować. Koperek opłukać, osuszyć, pokroić i dodać do sosu. Wymieszać, pogotować 1-2 minutki i zdjąć z ognia.
Śmietanę zahartować sosem, wlać do gorącego sosu i razem dokładnie wymieszać. Dodać rozgnieciony w palcach majeranek, kilka kropli sosu sojowego i całość razem wymieszać.
Podawać na gorąco z ziemniakami i dowolną surówką.
Podane składniki wystarczą na około 2-3 porcje.
Smacznego.