Przepisy Extra

Zapiekanka makaronowa z kaszanką

Zapiekanka makaronowa z kaszanką

Składniki:

50 dag makaronu świderki
1 łyżka oleju
1 kg kaszanki
25 dag cebuli
2 łyżki smalcu
Sos beszamelowy
5 dag masła
2 łyżki mąki pszennej
500 ml mleka
gałka muszkatołowa
biały pieprz
sól
Dodatkowo:
1 łyżka oleju
5 dag żółtego sera

Sposób wykonania:

Do dużego garnka wlać wodę i zagotować. Następnie posolić, wlać olej i wsypać makaron. Wymieszać i gdy się zagotuje, gotować jeszcze 10 minut. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą.

Na patelni roztopić smalec. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na smalcu. Kaszankę obrać z osłonki i pokroić w plasterki. Przełożyć do cebuli, razem wymieszać i chwilę razem smażyć.

W rondelku roztopić masło i dodać do niego mąkę. Na małym ogniu zrobić lekką zasmażkę, cały czas mieszając. Następnie wlać mleko, wymieszać i zagotować. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Przyprawić do smaku białym pieprzem i solą.

Żaroodporne naczynie posmarować olejem. Na dno naczynia wyłożyć połowę makaronu, sosu i kaszanki, a następnie pozostały makaron, sos i kaszankę. Włożyć do piekarnika i zapiekać przez około 15-20 minut w temperaturze 180 °C.

Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach i posypać wierzch zapiekanki, przykryć pokrywką i zostawić na 1-2 minutki. Następnie podać gorącą zapiekankę na stół.

Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.