Do dużego garnka wlać wodę i zagotować. Następnie posolić, wlać olej i wsypać makaron. Wymieszać i gdy się zagotuje, gotować jeszcze 10 minut. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Na patelni roztopić smalec. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na smalcu. Kaszankę obrać z osłonki i pokroić w plasterki. Przełożyć do cebuli, razem wymieszać i chwilę razem smażyć.
W rondelku roztopić masło i dodać do niego mąkę. Na małym ogniu zrobić lekką zasmażkę, cały czas mieszając. Następnie wlać mleko, wymieszać i zagotować. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Przyprawić do smaku białym pieprzem i solą.
Żaroodporne naczynie posmarować olejem. Na dno naczynia wyłożyć połowę makaronu, sosu i kaszanki, a następnie pozostały makaron, sos i kaszankę. Włożyć do piekarnika i zapiekać przez około 15-20 minut w temperaturze 180 °C.
Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach i posypać wierzch zapiekanki, przykryć pokrywką i zostawić na 1-2 minutki. Następnie podać gorącą zapiekankę na stół.
Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.
Smacznego.