Przepisy Extra

Zapiekanka z makaronem

Składniki:

Farsz mięsny:
50 dag mielonego mięsa
3 łyżki koncentratu pomidorowego
Sos beszamelowy:
3 łyżki masła
20 dag żółtego sera
3 łyżki mąki
2 szklanki mleka
bazylia
sól
pieprz
Ponadto:
ok. 25 dag makaronu "świderki"
ketchup

Sposób wykonania:

Z mielonego mięsa zrobić małe kuleczki, oprószyć je solą, pieprzem i podsmażyć na patelni. Dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę razem podsmażyć. Ostudzić.

W rondelku roztopić masło, dodać mąkę, wymieszać i chwilę podsmażyć. Następnie wlać mleko i mieszając gotować, aż sos zgęstnieje. Dodać bazylię, sól, pieprz, połowę żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach i surowy makaron. Wymieszać i ostudzić.

Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem, wyłożyć do niego połowę makaronu z sosem, farsz mięsny i resztę makaronu z sosem. Całość posypać pozostałym serem. Włożyć do zimnego piekarnika, następnie nagrzać go do ok. 150 - 160 °C. i zapiekać ok. 40 minut.

Podawać na ciepło. Można polać ketchupem.

Składniki wystarczą na ok. 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
46 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
wyszlo przepyszne :) nie spodziewalam sie ze bedzie takie dobre ...zawsze urozmaicam po swojemy przepisy ale tym razem tak nie zrobilam....jedyne co to do sosu dodałam przyprawe serowa z zupki hinskiej knor "ser w ziolach" ma wyrazistrzy smak i zapach...nastepnym razem zrobie to z makaronem CANNELLONI (sa to duze rurki makaronowe ktore nadziewa sie farszem) tez pewnie bedzie pyszne... smacznego!!!!! i dzieki za nastepny dobry przepis bo te kotlety i zupy sie znudzily :)
młoda mama [2010-03-01 13:59:09]
Zamiast mięsa, wrzuciłem kotlety mielone zasmażone z cebulą i koncentratem. Makaron ugotowałem. Dodatkowo ostra papryczka, czosnek mielony. DUŻO sera:) Makaron troszkę mdły, ale po dokładnym wymieszaniu na talerzu PYCHA! Chciałem zrobić coś pysznego na KOLACJĘ:) Zjedliśmy. Leżymy i stękamy:)
Jakub [2010-01-09 18:17:39]
Bardzo smaczna, jedynie należy ugotować wcześniej makaron. Wystarcza dla 4 - 5 osób.
ania [2009-12-18 08:59:55]
a ja polecam dodac podsmażoną cebulkę do mięsa to wtedy nie jest takie mdłe.
ainet [2009-10-21 21:10:46]
zapiekanka jest super :) dla 5 osób na styk, 4 najedzą się do syta :) trzymałam 40 min no i faktycznie przydałoby się makaron wcześniej lekko podgotować. no i chili jeszcze dodałam :) super, polecam!
mon [2009-08-12 21:59:17]
witam!właśnie jestem w trakcie robienia tej zapiekanki,już siedzi w piekarniku a ślinianki mi szaleją hehe dodałem od siebie drobnych szczegółów tzn czosnek tabasko no i makaron podgotowałem na aldente,bo surowy jakos mnie nie przekonuje w kuchni niezle pachnie zaraz bedzie degustacja pozdrawiam
grubass [2009-03-16 16:16:09]
naprawde dorotko zapiekanka spaniała ale również polecam makaron ugotować
kora [2009-03-05 15:57:37]
Mielone mięso zmieniliśmy z moja dziewczyna na zwykłą kiełbasę a surowy makaron wcześniej ugotowaliśmy do tego dodaliśmy jeszcze pieczarki i naprawdę zapiekanka pierwsza klasa. pozdro
Boter [2009-02-18 01:57:59]
Bardzo smaczne danie, co prawda podgotowalam na wszelki wypadek wczesniej makaron, ale wydaje mi sie, ze z surowym tez byloby dobre, pozatym ufam przepisom p. Doroty, juz sporo ich sprawdzilam i zawsze wszystko udaje się i jest smaczne.
amatorka [2009-01-28 17:54:39]
a ja extra do mieska wrzucam czerwone chili i wiecej pieprzu zeby bylo pikantniejsze, a do masy makaronowej wrzucam grzyby i kukurydze np...
Hania [2008-11-17 19:29:00]
Naczynie z zapiekaną przykryłam pokrywką i dopiero zapiekałam.
Dorota [2008-10-03 00:52:57]
Pani Doroto mam pytanie czy przykrywa Pani naczynie pokrywka czy zapieka bez niej??
Sylwia [2008-10-03 00:02:15]
Zrobiłam z mężem na sobotni obiad, wyszła bardzo dobra :) Na niedzielę zostało nam ok 2/5 więc wychodzi na to że zapiekanka jest raczej dla 3-4 osób, co nie umniejsza jej zalet ;) Jeśli chodzi o szczegóły techniczne, to makaron trochę wcześniej podgotowałam, a naczynie przykryłam. Podsumowując: bardzo smaczne i syte danie :D
myszka [2008-09-29 11:40:31]
bardzo dobra zapiekaneczka:) w sam raz dla 5 osób - bardzo sycące :) dałam surowy makaron i wstawiłam na 45min - wszystko z nim było w porządku:) pozdrawiam :)
margoń [2008-08-28 15:31:50]
zrobiłam tą zapiekankę,ale makaron nie jest smaczny..ma dziwny smak,przykleja się do zębów.Polecam podgotować go wcześniej
agaaaa [2008-08-25 17:09:06]
Zrobiłam,zjadłam i małooooooo.Makaron włożyłam surowy ,był smaczny i mięciutki.Moje małe potworki zachwycone.Pozdrawiam.
enya [2008-06-15 16:03:36]
To cieszę się, że zapiekanka się udała ;) Pozdrawiam imienniczkę :)
Dorota [2008-05-03 16:52:03]
oooo ja nie przykrywalam naczynia a i tak sie udalo:):) bardzo dziekuje Pani Dorotko,moja imienniczko)
Dorota [2008-05-02 17:24:18]
zrobiłam z chłopakiem i bardzo nam smakowało :)
Lena [2008-04-05 17:22:59]
po prostu pychotka!!!polecam.
natalia [2008-02-10 13:34:32]
Cieszę się, że smakowała - pozdrawiam ;)
Dorota [2008-02-06 16:49:51]
dzieki Dorotko za wspanialy przepis. zrobilam i wszystkim bardzo smakowalo pozdrawiam
agusia 25 [2008-02-05 14:36:58]
Po prostu pychotka.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Wszystkim smakowało.
Ewcia [2008-01-18 14:09:45]
Zrobiłam, wyszło świetnie. Zamiast surowego dałam ugotowany makaron. Ale i tak wszystko wyszło. Spokojnie dla 5 osób. Palce lizać...
Marlena:) [2007-12-12 14:41:00]
całkiem całkiem, żałuję tylko, że nie zaryzykowalam z surowym makaronem.może następnym razem;)
justyna [2007-10-09 11:21:31]
zapiekanka bardzo dobra, rodzinka pochłonęła wszystko i makaron dałam jak w przepiszie surowy
Marta [2007-10-05 13:05:14]
muszę powiedzieć że zapiekaneczka supeeerrr!! może faktycznie trochę mdła ale odrobina ketchupu i rewelacja ja dodałam też troszkę papryki bo wolę pikantniejsze jedzonko w każdym razie super
Ola A. [2007-05-15 15:46:18]
danie bardzo smakowalo mojej rodzinie (spokojnie starczylo na 5osob), jednak bylo troche za suche... ale to pewnie przez to, ze za dlugo gotowalam sos beszamelowy... Rowniez radze dodac wiecej ziol i makaron lekko podgotowac przed wsadzeniem do piekarnika!
Dorotka [2007-05-03 15:36:06]
zapiekanka bbb pyszka...a jeszcze lepiej smakuje nastepnego dnia.Ja rowniez makaron wczesniej ugotowalam al'dente...a potem tylko chwile zapieklem w piekarniku mmmm palce lizac-dzieki Dorotko za przepis!!!
Dorota [2007-04-05 11:59:53]
zapiekanka troche mdła taka mleczna ale moze być
anetus [2007-03-22 12:38:48]
ja ugotowalam makaron gdyz ponac surowy nie wyszedlby dobry, niestety zapiekanka przybrala ksztalt yyy spaghetti ale i tak bylo przepyszne makaron najlepiej gotowac na pol-miękko
beatka [2007-02-02 11:35:25]
Bardzo pychotne danie
agnieszka [2007-01-18 18:08:43]
robię czesto coś podobnego .... ale ja gotuje makaron a sos robie zwykly jak do spagetti - ostry (bo tak lubimy) i dodaje groszek .... póżniej do naczynia wrzucam polowe makaronu polewam sosem posypuje serem ... druga polowa makaronu sos i ser i jest pyszniutka!!!!!!!!!!!!
Alka [2006-12-01 19:33:52]
Zapiekanka oczywiście smaczna ale lepiej makaron dodać ugotowany. Po upieczeniu makaron był twardawy a zapiekanka siedziała w piekarniku prawie 45 min. Pozdrawiam.
Ewa [2006-10-13 14:18:55]
dziękuje Dorotko za odpowiedż ......jutro spróbuję
monia [2006-10-05 11:03:53]
Można dodać ugotowany makaron. Wtedy całość należy zapiekać do momentu, aż ser się roztopi. Powodzenia :)
Dorota [2006-10-04 11:45:48]
a czy moge dodać makaron gotowany? prosze o szybką odpowiedż
monia [2006-10-04 10:06:57]
Oczywiście, że makaron będzie zjadliwy. 30 minut na pewno mu wystarczy, i makaron będzie miękki. Przepis sprawdzony.
Dorota [2006-09-19 19:35:08]
wszystko fajnie tylko nie niepokoi mnie ten surowy makaron.czy on bedzie zjadliwy po upieczeniu?
Magda [2006-09-19 08:21:02]
zrobilam zapiekanke, sama od siebie dodalam na oko wiecej przypraw, lubie ziola- do wszystkiego je dodaje wiec tu tez dodalam, no i sol selerowa. palce lizac, bardzo syta:)
ania f. [2006-08-15 04:42:54]
Dla mnie i mojej rodzinki bylo troche za bardzo mdle...nie wiem moze cos skopsalam...
Ania [2006-08-09 23:11:20]
NAS ROWNIEZ JEST TROJE I BYLO W SAM RAZ.NA WIECEJ OSOB TO ZA MALO.ZAPIEKANKA JEST BARDZO DOBRA ALE PROPONUJE DODAC WIECEJ PRZYPRAW ZWLASZCZA DO MIESA BO JA DALAM CZOSNEK,I JESZCZE BYM COS DODALA.ALE MUSZE TO DOPRACOWAC.OGOLNIE PYCHA.
MANIA [2006-06-14 15:05:11]
Tak, naczynie żaroodporne należy przykryć, i ... do piekarnika. A potem pozostaje nam tylko czekać na zapiekankę ;)
Dorota [2006-05-30 18:31:34]
czy naczynie żaroodporne przykryć?
Ali [2006-05-30 13:12:07]
bardzo nam smakowało!!!!POLECAM:):)
irenka [2006-05-27 19:09:14]
zrobiłam tę zapiekankę na sobotni obiadek, oczywiście bardzo dobra, ale mam wątpliwości czy podane składniki starczyłyby dla 5 osób:) My jesteśmy w trójkę i było "na styk"!
Jola W. [2006-05-21 11:16:38]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.