Przepisy Extra

Zapiekanka ziemniaczana z czerwoną kapustą

Prosta, dosyć szybka, smaczna i pożywna zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem czerwonej kapusty, cebuli, wędzonego boczku i czosnku.

Świetnie smakuje z dodatkiem maślanki.

Wychodzi jej dużo - to obiad dla dużej rodzinki lub dla małej na dwa dni - odgrzewana też jest pycha :)

Smacznego :)

Zapiekanka ziemniaczana z czerwoną kapustą

Składniki:

Zapiekanka:
1 ½ kg ziemniaków (waga po obraniu)
½ kg czerwonej kapusty
½ kg wędzonego boczku
25 dag cebuli
4 ząbki czosnku
ostra papryka w proszku
słodka papryka w proszku
gałka muszkatołowa
natka zielonej pietruszki (suszona)
majeranek
sól
pieprz
Dodatkowo:
1 łyżka oleju
1 lisek laurowy
rozmaryn

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Czerwoną kapustę opłukać i poszatkować. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Wędzony boczek opłukać i również pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Do dużej miski przełożyć ziemniaki, czerwoną kapustę, wędzony boczek, cebulę i czosnek. Dodać szczyptę ostrej i słodkiej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki i majeranku, soli oraz pieprzu. Całość dokładnie wymieszać.

Dno dużego rondla posmarować olejem i przełożyć zapiekankę ziemniaczaną. Na górze zapiekanki położyć listek laurowy, a całość posypać szczyptą rozmarynu. Zapiekać przez około 55 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Podawać na gorąco z maślanką do picia.

Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.