Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Czerwoną kapustę opłukać i poszatkować. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Wędzony boczek opłukać i również pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Do dużej miski przełożyć ziemniaki, czerwoną kapustę, wędzony boczek, cebulę i czosnek. Dodać szczyptę ostrej i słodkiej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki i majeranku, soli oraz pieprzu. Całość dokładnie wymieszać.
Dno dużego rondla posmarować olejem i przełożyć zapiekankę ziemniaczaną. Na górze zapiekanki położyć listek laurowy, a całość posypać szczyptą rozmarynu. Zapiekać przez około 55 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Podawać na gorąco z maślanką do picia.
Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.
Smacznego.