Przepisy Extra

Zapiekanka ziemniaczana z mozzarellą

Składniki:

2 kg ziemniaków
30 dag cebuli
1 łyżka smalcu
30 dag szynki lub mielonki tyrolskiej
3 ząbki czosnku
250 gram sera mozzarella w zalewie (2 kulki)
ostra papryka w proszku
bazylia
kolorowy pieprz
sól
masło
4 liście laurowe

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w około 0,5 cm plasterki. Wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować 10 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie odcedzić ziemniaki i ostudzić.

Cebulę obrać, pokosić w kostkę i zeszklić na smalcu. Szynkę pokroić w kostkę, dodać do cebuli, wymieszać i razem smażyć. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Dodać do cebuli, wymieszać i zdjąć z ognia.

Duże żaroodporne naczynie wysmarować masłem i wykładać do niego przygotowane składniki w następującej kolejności: połowę ziemniaków, połowę cebuli z szynką, pokrojony w plasterki ser mozzarella (jedną kulkę), szczyptę ostrej papryki w proszku, bazylii, kolorowego pieprzu i soli. Następnie pozostałe ziemniaki, cebulę z szynką, pokrojony w plasterki ser mozzarella (drugą kulkę) oraz szczyptę ostrej papryki w proszku, bazylii, kolorowego pieprzu i soli. Na górę rozłożyć listki laurowe.

Żaroodporne naczynie przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika. Zapiekać przez około 15 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.