Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w około 0,5 cm plasterki. Wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować 10 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie odcedzić ziemniaki i ostudzić.
Cebulę obrać, pokosić w kostkę i zeszklić na smalcu. Szynkę pokroić w kostkę, dodać do cebuli, wymieszać i razem smażyć. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Dodać do cebuli, wymieszać i zdjąć z ognia.
Duże żaroodporne naczynie wysmarować masłem i wykładać do niego przygotowane składniki w następującej kolejności: połowę ziemniaków, połowę cebuli z szynką, pokrojony w plasterki ser mozzarella (jedną kulkę), szczyptę ostrej papryki w proszku, bazylii, kolorowego pieprzu i soli. Następnie pozostałe ziemniaki, cebulę z szynką, pokrojony w plasterki ser mozzarella (drugą kulkę) oraz szczyptę ostrej papryki w proszku, bazylii, kolorowego pieprzu i soli. Na górę rozłożyć listki laurowe.
Żaroodporne naczynie przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika. Zapiekać przez około 15 minut w temperaturze 180 °C.
Smacznego.