Żeberka wieprzowe opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki około 2-3 cm (najlepiej tak, aby kostka znajdowała się w środku). Masło klarowane roztopić na patelni, przełożyć żeberka, zrumienić z każdej strony i wyciągnąć. Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na klarowanym maśle (na tym samym, co żeberka). Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać do cebuli pod koniec smażenia. Jabłko obrać ze skórki, opłukać i pokroić na osiem części (w tzw. 8), a potem każdy kawałek w plasterki. Kiszoną kapustę odcisnąć z soku.
Na dno garnka wykładać warstwami przygotowane składniki: połowę kiszonej kapusty, posypać ją szczyptą soli, pieprzu, mielonego kminku i cukru. Następnie wyłożyć połowę jabłek, żeberek i cebuli. Potem znowu pozostałą kiszoną kapustę, szczyptę soli (ale to już niekoniecznie), pieprzu, mielonego kminku i cukru oraz pozostałe jabłka, żeberka i cebulę. Całość zalać gorącym bulionem. Dodać liście laurowe i ziarenka jałowca.
Garnek przykryć pokrywką i położyć na dużym ogniu, gdy żeberka się zagotują zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 80 minut.
Żeberka w kiszonej kapuście można podawać razem z pieczonymi ziemniakami posypanymi koperkiem. Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.