Przepisy Extra

Żeberka w kiszonej kapuście

Składniki:

50 dag żeberek wieprzowych
2 łyżki klarowanego masła
30 dag cebuli (3 średnie)
4 ząbki czosnku
15 dag jabłek (1 duże)
50 dag kiszonej kapusty
sól
pieprz
mielony kminek
cukier
3/4 litra bulionu
2 liście laurowe
2 ziarenka jałowca

Sposób wykonania:

Żeberka wieprzowe opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki około 2-3 cm (najlepiej tak, aby kostka znajdowała się w środku). Masło klarowane roztopić na patelni, przełożyć żeberka, zrumienić z każdej strony i wyciągnąć. Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na klarowanym maśle (na tym samym, co żeberka). Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać do cebuli pod koniec smażenia. Jabłko obrać ze skórki, opłukać i pokroić na osiem części (w tzw. 8), a potem każdy kawałek w plasterki. Kiszoną kapustę odcisnąć z soku.

Na dno garnka wykładać warstwami przygotowane składniki: połowę kiszonej kapusty, posypać ją szczyptą soli, pieprzu, mielonego kminku i cukru. Następnie wyłożyć połowę jabłek, żeberek i cebuli. Potem znowu pozostałą kiszoną kapustę, szczyptę soli (ale to już niekoniecznie), pieprzu, mielonego kminku i cukru oraz pozostałe jabłka, żeberka i cebulę. Całość zalać gorącym bulionem. Dodać liście laurowe i ziarenka jałowca.

Garnek przykryć pokrywką i położyć na dużym ogniu, gdy żeberka się zagotują zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 80 minut.

Żeberka w kiszonej kapuście można podawać razem z pieczonymi ziemniakami posypanymi koperkiem. Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
:)
Dorota [2017-03-26 16:51:41]
Lubie takie rzeczy to chyba rodzinne
dario [2017-03-24 17:05:33]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.