Apetyczne, aromatyczne ziemniaczki z chrupiącą skórką... mniam :) Kto chce mieć takie na obiad?? ;)
Zapewniam, że przepis na takie ziemniaczki jest bardzo łatwy i błyskawiczny do wykonania, a ziemniaczki wychodzą CUDO!
To fajny pomysł na nudne, gotowane ziemniaki - to taka chrupiąca odmiana ziemniaczków!
Ziemniaki (najlepiej średniej wielkości) obrać ze skórki, opłukać i przekroić na połowę. Przełożyć do miski, dodać mąkę pełnoziarnistą, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, rozmarynu, soli, kolorowego pieprzu i razem wymieszać. Na koniec dodać mąkę pełnoziarnistą, obrany z łusek, opłukany i starty na tarce o małych oczkach ząbek czosnku oraz olej. Całość razem ponownie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć pokrywką i zapiekać przez około 45 minut w temperaturze 175 °C. Na koniec zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze dalej przez około 15 minut w temperaturze 175 °C., aby ziemniaczki ładnie się zarumieniły.
Podawać na gorąco do ryb lub kotletów i dowolnych dodatków.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.