To niezwykle łatwe i szybkie ciasto drożdżowe. Do tego ma piękny, żółty i kuszący kolor - a to wszystko dzięki... kurkumie.
Przepis dostałam od mojej kuzynki Ani, za co bardzo jej dziękuję :) Lecz jak to ja, zmieniłam co nieco i chyba to też się opłacało ;)
Jeśli ktoś nie lubi ciast drożdżowych, bo nie lubi bawić się w wyrabianie ciasta drożdżowego, to niech się jeszcze raz przełamie i zrobi ciasto według tego przepisu.
Tutaj nawet nie "moczymy" rąk w cieście, tylko po kolei dodajemy do miski poszczególne składniki, ostawiamy w ciepłe miejsca, a po upłynięciu zaledwie 60 minut całość mieszamy i wykładamy na formę. Można nawet powiedzieć, że jest to ciasto dla leniwych... bo za bardzo to tutaj się nie napracujemy ;) Czytaj więcej
Potem rozkładamy tylko ulubione owoce - u mnie akurat owoce sezonowe - jagody i rabarbar :) No i ciacho wkładamy do piekarnika i pieczemy... a przed podaniem sypiemy białym słodkim puchem, bądź polewamy lukrem - mniam!
Powiem Wam, że to ciacho jest tak dobre, że znika błyskawicznie i to jeszcze ciepłe ;) Dla mnie chyba takie jest najlepsze!
Jednym zdaniem: jest to niezawodny przepis na niezwykle proste i bardzo dobre ciasto na każdą okazję i na każdy sezon - latem ze świeżymi owocami, zimną z morzonymi, a w okresie świątecznym z dodatkiem masy serowej lub makowej. Może też być z rodzynkami, żurawinami, orzechami, słonecznikiem - co kto lubi - pycha :)
Polecam i życzę smacznego!
Jajka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać, aż masa będzie puszysta. Mleko lekko podgrzać.
Połowę mąki pszennej wsypać do miski, na mąkę rozkruszyć drożdże, wlać mleko, wyłożyć ubitej jajka, wlać olej i na koniec rozsypać pozostałą mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą oraz szczyptę kurkumy. Całość przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut.
Rabarbar obrać ze skórki, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, dodać cukier trzcinowy, bułkę tartą i razem wymieszać. Jagody przebrać, opłukać i osuszyć.
Tradycyjną prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto drożdżowe dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i przełożyć do formy. Na surowym cieście rozłożyć jagody, a na nim rabarbar. Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego.