Przepisy Extra

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Składniki:

Zupa pomidorowa:
10 dag cebuli
2 łyżki oleju
1 kg pomidorów
sól
pieprz czarny
sok z cytryny
ok. ½ litra rosołu
Dodatkowo:
ok. 12 dag makaronu (np. tasiemka)
natka zielonej pietruszki

Sposób wykonania:

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Do garnka przelać olej, rozgrzać, przełożyć cebulę i zeszklić.

Pomidory umyć, pokroić w dużą kostkę i przełożyć do cebuli. Wymieszać i razem smażyć na średnim ogniu przez około 20 minut. W połowie smażenia dodać szczyptę soli i czarnego pieprzu. Wymieszać, a następnie przekładać po około 2 łyżki na duże sitko i przecierać łyżką, a pozostałe skóry wyrzucić (i tak do wyczerpania się składników).

Do świeżo powstałego przecieru pomidorowego wlać rosół, wymieszać i zagotować. Przyprawić jeszcze ewentualnie solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia, dodać kilka kropel soku z cytryny i wymieszać.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, nałożyć na talerze, a następnie wlać pomidorową zupę. Można udekorować natką zielonej pietruszki i podawać na gorąco.

Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Zupa serowa
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.