Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Do garnka przelać olej, rozgrzać, przełożyć cebulę i zeszklić.
Pomidory umyć, pokroić w dużą kostkę i przełożyć do cebuli. Wymieszać i razem smażyć na średnim ogniu przez około 20 minut. W połowie smażenia dodać szczyptę soli i czarnego pieprzu. Wymieszać, a następnie przekładać po około 2 łyżki na duże sitko i przecierać łyżką, a pozostałe skóry wyrzucić (i tak do wyczerpania się składników).
Do świeżo powstałego przecieru pomidorowego wlać rosół, wymieszać i zagotować. Przyprawić jeszcze ewentualnie solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia, dodać kilka kropel soku z cytryny i wymieszać.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, nałożyć na talerze, a następnie wlać pomidorową zupę. Można udekorować natką zielonej pietruszki i podawać na gorąco.
Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.
Smacznego.