Przepisy Extra

Zupa dyniowa z cebulką i boczkiem - szybko i smacznie

Składniki:

1 ½ kg dyni (waga po obraniu)
2 łyżki oleju
25 dag wędzonego boczku
15 dag surowych kabanosów
25 dag cebuli
3 ząbki czosnku
2 łyżki śmietanki 30%
przyprawa w płynie Maggi
gałka muszkatołowa
sól
pieprz biały

Sposób wykonania:

Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać 1 litrem wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut. Następnie zmiksować blenderem na gładką masę.

Wędzony boczek opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć boczek i zrumienić. Surowe kabanosy pokroić w kostkę, dodać do boczku i razem smażyć. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do boczku, wymieszać i razem smażyć. Pod koniec smażenia dodać obrany z łusek i pokrojony w kosteczkę czosnek.

Do gorącego musu z dyni przełożyć całą zawartość patelni i wymieszać. Na koniec dodać śmietankę, kilka kropel przyprawy w płynie Maggi i szczyptę gałki muszkatowej. Przyprawić do smaku solą i białym pieprzem.

Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.