Błyskawiczna zupka z dyni dla zapracowanych. Można ją zrobić w zaledwie 20 minut. Do tego jest bardzo smaczna :) W mroźne dni można dodać szczyptę imbiru i ostrej papryki - zupka świetnie nas rozgrzeje! Smacznego :)
Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać 1 litrem wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut. Następnie zmiksować blenderem na gładką masę.
Wędzony boczek opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć boczek i zrumienić. Surowe kabanosy pokroić w kostkę, dodać do boczku i razem smażyć. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do boczku, wymieszać i razem smażyć. Pod koniec smażenia dodać obrany z łusek i pokrojony w kosteczkę czosnek.
Do gorącego musu z dyni przełożyć całą zawartość patelni i wymieszać. Na koniec dodać śmietankę, kilka kropel przyprawy w płynie Maggi i szczyptę gałki muszkatowej. Przyprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.
Smacznego.