Przepisy Extra

Zupa dyniowa z ziemniakami i pomidorową nutką

Składniki:

50 dag dyni (waga po obraniu)
50 dag ziemniaków (waga po obraniu)
10 dag cebuli
2 łyżki oleju
1 liść laurowy
1 litr bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki śmietanki 30%
gałka muszkatołowa
curry
ostra papryka w proszku
bazylia
majeranek
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać 1 szklanką wody, gotować przez około 10 minut na małym ogniu pod przykryciem i zmiksować blenderem na gładką masę.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Następnie zeszklić na oleju. Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do cebuli, razem wymieszać i chwilkę podsmażyć. Następnie zalać bulionem, dodać listek laurowy i gotować przez około 25 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Na koniec do garnka z zupą przełożyć zmiksowaną dynię. Dodać koncentrat pomidorowy, razem dokładnie wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać zahartowaną słodką śmietankę, szczyptę gałki muszkatołowej, curry, ostrej papryki w proszku, bazylii i majeranku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.