Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać 1 szklanką wody, gotować przez około 10 minut na małym ogniu pod przykryciem i zmiksować blenderem na gładką masę.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Następnie zeszklić na oleju. Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do cebuli, razem wymieszać i chwilkę podsmażyć. Następnie zalać bulionem, dodać listek laurowy i gotować przez około 25 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Na koniec do garnka z zupą przełożyć zmiksowaną dynię. Dodać koncentrat pomidorowy, razem dokładnie wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać zahartowaną słodką śmietankę, szczyptę gałki muszkatołowej, curry, ostrej papryki w proszku, bazylii i majeranku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.