Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na rozgrzany olej i zeszklić. Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Dodać do cebuli i jeszcze chwilę razem smażyć. Następnie zalać bulionem i dodać liście laurowe.
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Brukselkę opłukać, osuszyć i przekroić na pół. Do zupy dodać ziemniaki i brukselkę. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 20 minut.
Do śmietany dodać kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Wlać do garnka z zupą, ponownie dokładnie razem wymieszać i zagotować zupę. Zdjąć z ognia, dodać szczyptę mielonego kminku, gałki muszkatołowej i kilka kropli sosu sojowego. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać natkę zielonej pietruszki.
Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.
Smacznego.