Przedstawiamy Wam łatwy i dość szybki przepis na zupę z kalafiora i przepysznych dodatków: ziemniaka i marchewki. Taki zestaw warzyw gwarantuje, że zupa będzie smaczna, zdrowa i pożywna!
To ważne. Kalafior to jarzyna rzadko lubiana przez dzieci. A ponieważ zawiera witaminy i minerały pożądane w diecie dzieci powinny one w miarę często jeść potrawy z kalafiorem. Dodając inne warzywa, odwraca się uwagę dzieci od kalafiora i przemyca cenne wartości odżywcze. Czytaj więcej
Zupa jest łatwa w przygotowaniu i warto ją podawać co jakiś czas na obiad swojej rodzinie.
Kalafior umyć i podzielić na cząstki. Ziemniaki pokroić w kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rosół zagotować i do gotującego się rosołu wrzucić kalafior, ziemniaki i marchewkę. Garnek przykryć pokrywką i całość gotować na średnim ogniu około 20 minut.
Masło roztopić i dodać do niego mąkę pszenną. Troszkę zrumienić i gęstą masę dodać do gotującej się zupy. Chwilkę pogotować. Następnie dodać przyprawy: gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Wymieszać i zdjąć z ognia. Na koniec dodać drobno pokrojoną zieloną pietruszkę.
Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.
Smacznego.