Uszka z czerwonym barszczem to jedno z dwunastu potraw wigilijnego stołu i jedna z najpopularniejszych zup wigilijnych.
Domowe, własnoręcznie wykonane uszka - to jest podstawa dobrego smaku :) Takich uszek nie zastąpią nawet te najdroższe sklepowe... A kolejną zaletą domowych uszek jest to, że wiemy co tam dodajemy - a w dzisiejszych czasach warto wiedzieć co się je...
Tak naprawdę przy uszkach nie ma zbyt wiele pracy - to tylko tak "groźnie brzmi" ;)
Wystarczy dobre rozplanowanie pracy i... już! Proponuję w pierwszy dzień zamoczyć suszone grzybki, w drugi zrobić farsz, a w trzeci zrobić ciasto i zabrać się w końcu do sklejania upragnionych uszek. A żeby szło nam szybciej, warto do pracy zaprosić domowników, jeden będzie wałkował, drugi wykrawał krążki, a reszta sklejała. No i przyda się jeszcze ktoś do liczenia tej naszej apetycznej produkcji ;) A będzie co liczyć, bo z tej proporcji wyjdzie nam aż 165 uszek! Także z taką ekipą, uszka pójdą nam "raz dwa" :) Czytaj więcej
Te smakowite uszka w miękkim cieście, z brzuszkami pełnymi dobrze przyprawionych grzybków doskonale komponują się z czerwonym barszczem - chyba nie ma takiej osoby, która by takiego zestawu nie lubiła... ;)
Uszka z grzybowym farszem można też lekko zrumienić na maśle i podać na stół - to też pychotka!
Zachęcam do ich wykonania i życzę smacznego :)
Suszone grzyby opłukać, zalać zimną wodą i pozostawić w niej przez całą noc. Następnie dodać listek laurowy i gotować na średnim ogniu przez około 90 minut. Na koniec grzyby odcedzić i ostudzić. Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Por opłukać, osuszyć i pokroić w półplasterki. Dodać do cebuli i razem chwilkę smażyć. Na koniec przełożyć grzyby, dodać szczyptę pieprzu cayenne, gałki muszkatołowej, kurkumy, soli, pieprzu i chwilkę razem podsmażyć.
Następnie zdjąć z ognia, ostudzić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Na koniec dodać rozgnieciony w palcach majeranek i natkę zielonej pietruszki. Całość dokładnie razem wymieszać i w razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Mąkę pszenną przesiać na stolnicę. Dodać wrzącą wodę i wymieszać drewnianą łyżką. Masło roztopić, dodać do ciasta i wymieszać. Gdy lekko ostygnie dodać żółtko, ponownie razem wymieszać i zagnieść ciasto na uszka. Położyć na talerzyk i przykryć miską, aby nie wyschło.
Ciasto rozwałkować cienko, podsypując lekko mąką i wykrawać literatką kółka. Małą łyżeczką nakładać na środek kółka farsz grzybowy, sklejać boki i zlepiać końce powstałego pierożka - formując uszka.
Gotowe uszka układać na tacy i włożyć do zamrażalnika. Na drugi dzień, gdy dobrze zamarzną zsypać je do woreczka (takim sposobem uszka nam się nie posklejają).
A tuż przed Wigilią zamrożone uszka wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gdy wypłyną pogotować około 2 minutki. Wykładać łyżką cedzakową na talerze i zalewać czerwonym barszczem.
Z podanych składników wyjdzie około 165 małych uszek.
Smacznego.