Przepisy Extra

Uszka z grzybami i porem

Uszka z czerwonym barszczem to jedno z dwunastu potraw wigilijnego stołu i jedna z najpopularniejszych zup wigilijnych.

Domowe, własnoręcznie wykonane uszka - to jest podstawa dobrego smaku :) Takich uszek nie zastąpią nawet te najdroższe sklepowe... A kolejną zaletą domowych uszek jest to, że wiemy co tam dodajemy - a w dzisiejszych czasach warto wiedzieć co się je...

Tak naprawdę przy uszkach nie ma zbyt wiele pracy - to tylko tak "groźnie brzmi" ;)

Wystarczy dobre rozplanowanie pracy i... już! Proponuję w pierwszy dzień zamoczyć suszone grzybki, w drugi zrobić farsz, a w trzeci zrobić ciasto i zabrać się w końcu do sklejania upragnionych uszek. A żeby szło nam szybciej, warto do pracy zaprosić domowników, jeden będzie wałkował, drugi wykrawał krążki, a reszta sklejała. No i przyda się jeszcze ktoś do liczenia tej naszej apetycznej produkcji ;) A będzie co liczyć, bo z tej proporcji wyjdzie nam aż 165 uszek! Także z taką ekipą, uszka pójdą nam "raz dwa" :) Czytaj więcej

Te smakowite uszka w miękkim cieście, z brzuszkami pełnymi dobrze przyprawionych grzybków doskonale komponują się z czerwonym barszczem - chyba nie ma takiej osoby, która by takiego zestawu nie lubiła... ;)

Uszka z grzybowym farszem można też lekko zrumienić na maśle i podać na stół - to też pychotka!

Zachęcam do ich wykonania i życzę smacznego :)

Uszka z grzybami i porem

Składniki:

Ciasto na uszka:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wody (wrzącej)
2 łyżki masła (roztopionego)
1 żółtko
Farsz grzybowy z cebulą i porem:
10 dag suszonych grzybów
1 liść laurowy
15 dag cebuli (waga po obraniu)
2 łyżki oleju
5 dag pora
pieprz cayenne
gałka muszkatołowa
kurkuma
sól
pieprz
majeranek
natka zielonej pietruszki (suszona)

Sposób wykonania:

Suszone grzyby opłukać, zalać zimną wodą i pozostawić w niej przez całą noc. Następnie dodać listek laurowy i gotować na średnim ogniu przez około 90 minut. Na koniec grzyby odcedzić i ostudzić. Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Por opłukać, osuszyć i pokroić w półplasterki. Dodać do cebuli i razem chwilkę smażyć. Na koniec przełożyć grzyby, dodać szczyptę pieprzu cayenne, gałki muszkatołowej, kurkumy, soli, pieprzu i chwilkę razem podsmażyć.

Następnie zdjąć z ognia, ostudzić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Na koniec dodać rozgnieciony w palcach majeranek i natkę zielonej pietruszki. Całość dokładnie razem wymieszać i w razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Mąkę pszenną przesiać na stolnicę. Dodać wrzącą wodę i wymieszać drewnianą łyżką. Masło roztopić, dodać do ciasta i wymieszać. Gdy lekko ostygnie dodać żółtko, ponownie razem wymieszać i zagnieść ciasto na uszka. Położyć na talerzyk i przykryć miską, aby nie wyschło.

Ciasto rozwałkować cienko, podsypując lekko mąką i wykrawać literatką kółka. Małą łyżeczką nakładać na środek kółka farsz grzybowy, sklejać boki i zlepiać końce powstałego pierożka - formując uszka.

Gotowe uszka układać na tacy i włożyć do zamrażalnika. Na drugi dzień, gdy dobrze zamarzną zsypać je do woreczka (takim sposobem uszka nam się nie posklejają).

A tuż przed Wigilią zamrożone uszka wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gdy wypłyną pogotować około 2 minutki. Wykładać łyżką cedzakową na talerze i zalewać czerwonym barszczem.

Z podanych składników wyjdzie około 165 małych uszek.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dziękuję ślicznie za piękne słowa :) Również życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku i samych udanych potraw :)
Dorota [2016-01-04 09:23:09]
Uszka rewelacyjne, zarówno ciasto jaki i farsz. Dorotko dziękuje za cały rok i samym radości w Nowym Roku.
Kasia O [2016-01-03 15:14:51]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.